Kravallslöjd visiterar

Skriv ut

Sinnessjukt!

Cosmos av Gunilla Hallberg Häromdagen gick jag och två nyförvärvade vänner på en spontan textilexkursion i Göteborg. I ett Göteborg där råkylan drog mellan gatorna med mord i sinnet.

Tur var det då att vi kunde söka skydd på Vasa Konsthall. På Vasa Konsthall visas nu en samlingsutställning med medlemmar från VMT - Västsvenska Mönster och Textilkonstnärer, som heter ABSOLUT TEXTIL.

VMT är en yrkesförening med femtio år på nacken med ungefär 200 medlemmar. På utställningen finns ca 70st representerade.  Det är en osedvanligt bra känsla att komma från vädret som knappt var människovärdigt in till den utställningen.

Skriv ut

Något nytt, något gammalt, allt lånat

KREATIVITET - från höger: Emelie Dahlström, Ida Palmgren, Hanna Nyberg, Kim Jüllig Sedvall och Lina Lundin
– hos klädbiblioteket Lånegarderoben är det möjligt!


Lånegarderoben är en idé om ett bibliotek där du kan låna kläder istället för böcker. Sedan den 4 september har Lånegarderoben en permanent verksamhet i Midsommarkransen i södra Stockholm. Ett medlemskap i Lånegarderoben kostar 400 kr för sex månader. Då får man låna max tre plagg åt gången i tre veckor. Vid varje lån medföljer skötselråd och kläderna ska återlämnas tvättade om inget annat anges.
Varje svensk konsumerar i genomsnitt 24 kg textilier per år. Bara för att producera en t-shirt går det åt 70 liter vatten och 200 gram kemikalier. Miljöeffekterna av vår klädkonsumtion är en av många anledningar till att vi lever över jordens resurser. Lånegarderoben är ett sätt att närma sig det problemet och samtidigt bana väg för ett nytänkande inom klädanvändning. Med detta vill vi ifrågasätta den slentrianmässiga okynneskonsumtionen av kläder och samtidigt lyfta fram en konsumtion som handlar om att låna istället för att äga.

Skriv ut

Frågor till en utställning

introonadHögskolan för Konst och Design och Stenebyskolan har varje år en utställning med avgångsstudenternas examensalster. Denna äger rum på Röhsska museet i centrala Göteborg och pågår under sommarmånaderna. Jag tog mig dit en av de sista dagarna innan årets utställning avslutades. Nästa tillfälle att se en kull av framtidens konsthantverkare och designers ställa ut i samlad tropp är således nästa år. Här följer dock reflektioner efter besöket på årets utställning:


Skriv ut

En kärleksförklaring till Paul Klee

Paul Klee
Äntligen ska jag få se Paul Klee - min idol i konstvärlden sedan jag såg honom i en konstbok under min folkhögskoletid. Det var en plötslig förälskelse som inföll för ungefär fem år sedan och som sen dess har pågått i en något vagare form - mer som en vilande flirt. Tyvärr kommer den inte att kunna besvaras. Paul Klee dog 1940 och även om han hade levt idag hade han varit alldeles för gammal för mig, men hans bilder får det att värmas i magtrakten.

Skriv ut

Bauhaus

intro
En arkitektur-, design- eller hantverksintresserad Berlinbesökare bör inte missa Bauhaus Archive/Museum für Gestaltung några kvarter norr om tunnelbanestationen Nollendorfplatz.

Skriv ut

Länge leve tanten!

intro
Världens första och enda Tantmuseum finns i byn Hovra i Hälsingland som en hyllning till den svenska tanten.


Skriv ut

Samlade sekunder

karinstillbild"Du väljer under hela livet vad varje liten sekund ska användas till. När lusten och ivern griper tag rusar sekunderna iväg. Tiden blir högaktuell och saknar ändå helt betydelse – på samma gång."

I maj i år öppnade utställningen " Samlade sekunder" på Konsthallen Kvarnen i Sundborn. I sommar visas nutida textil konst i annorlunda format. Tre livsbejakande textilkonstnärer tar fram små förvånande historier, hela landskap och de sköraste livstrådar ur sekunder samlade i hög koncentration.