Skriv ut

Något nytt, något gammalt, allt lånat

KREATIVITET - från höger: Emelie Dahlström, Ida Palmgren, Hanna Nyberg, Kim Jüllig Sedvall och Lina Lundin
– hos klädbiblioteket Lånegarderoben är det möjligt!


Lånegarderoben är en idé om ett bibliotek där du kan låna kläder istället för böcker. Sedan den 4 september har Lånegarderoben en permanent verksamhet i Midsommarkransen i södra Stockholm. Ett medlemskap i Lånegarderoben kostar 400 kr för sex månader. Då får man låna max tre plagg åt gången i tre veckor. Vid varje lån medföljer skötselråd och kläderna ska återlämnas tvättade om inget annat anges.




Varje svensk konsumerar i genomsnitt 24 kg textilier per år. Bara för att producera en t-shirt går det åt 70 liter vatten och 200 gram kemikalier. Miljöeffekterna av vår klädkonsumtion är en av många anledningar till att vi lever över jordens resurser. Lånegarderoben är ett sätt att närma sig det problemet och samtidigt bana väg för ett nytänkande inom klädanvändning. Med detta vill vi ifrågasätta den slentrianmässiga okynneskonsumtionen av kläder och samtidigt lyfta fram en konsumtion som handlar om att låna istället för att äga.


Syftet är att skapa en plattform där fler människor kan ta del av ett och samma klädesplagg. Vi vill att fler människor ska få möjlighet att kontinuerligt förnya sin garderob och samtidigt spara på miljön och plånboken. Vår drivkraft är att uppmuntra till förnyelse på ett ansvarsfullt sätt. Kläder går att använda tills de slits ut, inte bara tills dess att man tröttnat på färgen eller formen.

Som konstnärligt projekt hoppas vi med Lånegarderoben kunna hitta nya sätt att skapa historia i plaggen samt inspirera låntagare till att experimentera och vara kreativa med kläder och sin egen stil. Lånegarderoben är kulturellt och konstnärligt nyskapande genom att flytta gränser och öppna upp för samtal mellan miljö, konst och konsumtion. 

Kulturhuset - Foto Hanna Holmer

Lånegarderoben sponsras idag av ett antal svenska designers som arbetar i ekologiska och återvunna material. För dem finns det ett värde att visa upp sina kollektioner hos en potentiell kundkrets. Dessa typer av samarbeten gör det möjligt för låntagare som vill prova plagg för att se om de verkligen gillar dem. Detta minskar risken att det hänger plagg med prislappen kvar på hemma i garderoben. Denna möjlighet finns förstås inte med våra unika vintageplagg. Där ställs utmaningen med att låna kläder istället för att äga verkligen på sin spets.

Halsdukar - Foto Hanna Holmer Kulturhuset - Foto Hanna Holmer

Vi som står bakom Lånegarderoben var engagerade i miljö och sociala frågor redan innan idén om ett klädbibliotek växte fram. Första gången vi provade konceptet var på en festival då vi ville skapa en rolig och förmånlig tjänst för besökarna. Den positiva respons vi mötte på festivalen inspirerades oss till att driva vidare idén vidare. I februari gästade vi tillsammans med föreningen Medveten Konsumtion och Studiefrämjandet Ekoteket på Kulturhuset i Stockholm. Under en helg lånade vi ut över trehundra plagg. Eventet på Kulturhuset gav oss mod till att våga satsa på en permanent verksamhet.

Sedan en månad tillbaka drivs det ideella initiativet Lånegarderoben i Midsommarkransen. Invigningshelgen kantades av sol, nya medlemmar, musik från Back-Maria, Peter Danroth och Ouioui och konst av vår egen huskonstnär Lisa Westring. Lånegarderoben är idag en gemensam klädkammare för över 70 medlemmar. Detta är ett sammanhang för nya möten och ny inspiration, som visar hur vi på ett roligt och meningsfullt sätt tillsammans kan göra skillnad.

I Umeå drivs ett annat klädbibliotek och vi vet att det finns ett initiativ på gång i Malmö. Ett spännande framtidsscenario vore om man kan låna ett plagg i Stockholm och lämna tillbaka i Berlin.

Kulturföreningen KREATIVET består av Lina Lundin, Ida Palmgren, Hanna Nyberg, Kim Jüllg Sedvall och Emelie Dahlström.



Text: Emelie Dahlström och Lina Lundin