Veckans Profil

Skriv ut

Stefan Markström

web3250393  Visst dyker det upp lite oväntade kommentarer titt som tätt. Jag försöker dock se på de på så sätt att en person drar alltid kopplingar till vad man har sett eller upplevt tidigare, och om jag kan bredda en persons synsätt så är jag ganska nöjd.

 

Skriv ut

Svarvad njutning

Kärleksak Per-Johan Lust har specialiserat sig på att svarva kärlekssaker. Med olika modeller, färger och dekorationer är han den enda, sig veterligen, som tillverkar sådana på ett hantverksmässigt sätt i Sverige.

– Det är väl någon slags revolt mot att slöjdandet ska vara så tillrättalagt. Att det ska vara prydligt, osexigt, och helylle.
Skriv ut

Klänningen, pryl v.21

Klnningen10

en vän kom med "klänningen" till mig
för snart 100 år sen sydde någon den av tunnaste blått bomulls tyg
många timmar har gått för att göra de sirligt vackra broderierna
bärarinna, bärarinnor, okända
sliten, urtvättad, lappad och lagad, visar att den varit älskad
den gör mig nyfiken
jag berörs av "klänningen"

Barbro Eriksson

Skriv ut

Malou Andersson, hantverksprofil v.5

Malou Andersson Ni som besökte Väv08 i Leksand i höstas kanske lade märke till en serie vävda trasmattor som genom tekniken skaftväxling hade fått mönster av stiliserade insekter? Mattorna var tillverkade av Malou Andersson från Hägersten i Stockholm som genom ett stipendium från Svenska Vävrådet fått möjlighet att fördjupa sig i både skaftväxling och att översätta former av insekter till textilt material.

Skriv ut

Caroline Wallmark, hantverksprofil v.3

Caroline Wallmark, 30-årig fotograf och smyckestillverkare med eget företag i Stockholm. Caroline har alltid känt sig som en ”duktig flicka” som gjort kloka val genom sitt liv. Hon pluggade vidare på högskola direkt efter gymnasiet och flyttade till Stockholm för ett jobb som datakonsult inom energibranschen. Dessvärre kände Caroline att hon inte fick ut det hon ville av livet, hon saknade glädjen och det vägdes inte upp av att jobbet var välbetalt och tryggt. Caroline Wallmark
Skriv ut

David Johansson, hantverksprofil v.2

David och det offentliga rummet

Vad är okej att tillföra det offentliga rummet och vad är inte okej? Vad är konst? Vem är konstnär? David Johansson 19 år är en av Umeås många aktiva gatukonstnärer, han lägger pärlplattor i hemmets lugna vrå och sprider dem sedan vidare i stadsrummet.
Pärlplatta. Foto av Robin Nordlund från http://www.aftonbladet.se/hemtradgard/inredning/article465614.ab

Skriv ut

Graffititrasmattor, pryl v.2

Graffititrasmatta designad av Emma Billbäck uppvävd av  Annica Hedlund. – Att som barn gå mellan enorma färgsprakande fyrverkerier till väggmålningar, som helt utan blyghet tar sig plats och ton, måste på något vis ge en återklang i mitt eget skapande som vuxen.

Emma Billbäck

Skriv ut

Bildhuggarn Bengt Erik Nilsson, v.49

Drake av Bildhuggarn Bengt Erik Nilsson. Bildhuggarn är Bengt Erik Nilssons pseudonym.
Det senaste uppdrag som även ligger Bengt Erik varmast om hjärtat är tillverkningen av drakarna till Järnvägsstationen i Vännäs, två mil utanför Umeå. Järnvägsstationen är klassat som kulturminne och innebar en stor utmaning.

Skriv ut

Broderar hela första banan i Super Mario Bros.

1/6 av bana ett i Super Mario Bros broderad av Elsa Maria Olsson.

– ”Jag kände att jag ville ha ett riktigt stort projekt att jobba med under en längre tid och bestämde mig för att brodera hela första banan i TV-spelet Super Mario Bros. Att det blev just det spelet är nog för att det är så klassiskt. I stort sett alla känner till det. Plus att det är en personlig favorit, jag har tappat räkningen på hur många gånger jag spelat det.”

Elsa Maria Olsson

Skriv ut

Titti Bjernér, Hantverksprofil v.45


Fram till 9 november pågår utställningen ”Same same but better” på Röhsska museet i Göteborg. Där har veckans hantverksprofil Titti Bjernér bjudit in elva smyckeformgivare att tillsammans med henne ställa ut var sin originell kopia av ett massproducerat smycke. Utställningen vill väcka frågor om var gränsen mellan kopiering och inspiration går.