Skriv ut

Caroline Wallmark, hantverksprofil v.3

Caroline Wallmark, 30-årig fotograf och smyckestillverkare med eget företag i Stockholm. Caroline har alltid känt sig som en ”duktig flicka” som gjort kloka val genom sitt liv. Hon pluggade vidare på högskola direkt efter gymnasiet och flyttade till Stockholm för ett jobb som datakonsult inom energibranschen. Dessvärre kände Caroline att hon inte fick ut det hon ville av livet, hon saknade glädjen och det vägdes inte upp av att jobbet var välbetalt och tryggt. Caroline Wallmark
Cakka-prylar på Street, en designmarknad i Stockholm. Caroline kände att så här kan man inte ha det och 2003 tog hon tjänstledigt och började studera praktisk konst.
- Det blev vändningen i mitt liv, mitt bland målarpenslar, lera och framkallningsvätskor så fann jag åter glädjen, det var så härligt att få skapa igen, precis som jag kom ihåg att jag gjort under min uppväxt.

Efter sitt år på konstskolan sa Caroline upp sin tjänst som datakonsult på vinst eller förlust, hon hade hittat tillbaka till vad hon anser livet handlar om och ville inte förlora det. Hösten 2003 startade hon sitt företag Cakka.

I sin första utställning på Konstskolan i Stockholm fokuserade hon på den svåra ekvationen pengar kontra tid och tillverkade klockor av fotografier som hon tagit under hösten, under parollen ”Köp dig tid”
Den enda klockan Caroline inte fick sålt var en gjord av ett foto av butiken Sheenas skyltfönster, där de säljer unika kläder som lämnas in av olika designers. Stärkt av sin lyckade utställning travade Caroline iväg till butiken och frågade om de ville köpa klockan. De gillade klockan och undrade givetvis varför hon just valt deras butik som motiv. Caroline berättade att sitt intresse för att sy kläder i kombination med sitt fotointresse förde henne dit. Butikens intresse ökade och
Caroline uppmanades att komma förbi med kläder som hon sytt.
– Grejen var dock den att jag inte sytt på mer än fem år och inte hade något att visa upp. Deras följdfråga var; Gör du örhängen också? Vi skulle behöva coola smycken nu inför jul. Jajamensan! svarade jag.

halsbandhus halsbandlastbil


Caroline trängde bort tankarna om att hon inte ens hade hål i öronen, än mindre hade tillverkat örhängen. Hon gick hem och barrikaderade sig i sin lägenhet under hela helgen innan jul och lät kreativiteten flöda. På måndagen gick hon tillbaka till butiken och lämnade in ett gäng smycken gjorda av allt från kretskort och tunnelbanekarta till telefonsladdar och fotografier. Efter några dagar ringde de och sa att de ville ha påfyllning, örhängena vara slutsålda.

Caroline brinner för jämställdhet och har svårt att se varför tjejer endast ska vara vackra och behagfulla och skratta åt killars skämt. Det avspeglas i hennes smyckens motiv som är humorfyllda, tankeväckande och motsäger könsstereotyper.

Caroline berättar att många tycker att det är befriande att de smycken hon gör inte bara är fina utan även innehåller en skopa humor och fungerar som konversationsöppnare.
Det som har blivit väldigt stort nu, är smycken med kundens egna motiv, många vill bära med sig sina roliga minnen istället för att låta dem ligga bortglömda i en dator.
De konservativa Hemslöjds butikerna tycker dock inte om Carolines fotosmycken. De anser att de inte är tillräckligt ”gedigna”, på grund av att de tillverkas i plastmaterial.

fyrastor

Det beställningsjobb som Caroline känner sig mycket hedrad över att fått göra är singer/songwritern
Juni Järvi
s merchandise, örhängen och armband med skivomslaget som utgångspunkt, till hans senaste skivsläpp.
– Precis i början av min karriär som fotosmyckesmakare, 2003, så kontaktades jag av stylisten som arbetade med Pandora inför hennes comeback i Melodifestivalen, som önskade att jag skulle ta fram örhängen till showen, det var oerhört stort för mig då.

Nu närmast kommer Caroline att fokusera mer på företag och erbjuda specialframtagna profilprodukter som ska användas som PR av anställda vid till exempel mässor eller viktiga sammankomster.
– Istället för den intetsägande namnlappen på kavajslaget väcker det mer intresse med ett för företaget talande foto med en väl vald text. Cakkas produkter fungerar som isbrytare både i privata och i företagssammanhang.

hskylt

Har Du redan nu kommit på ett foto som skulle passa utmärkt som smycke?
Kontakta då: Cakka

Cakkas kollektionerna finns på olika butiker runt om i Sverige. Bland annat på item i Stockholm, Martins i Sundsvall och hos Orkan Lia i Linköping.


Veronica Olofsson