Skriv ut

Woolpower

intro Än är det några veckor kvar till sommaren och varma ullunderställ går lika bra att använda i maj som mitt i vintern. På Woolpower har det tillverkats ullkläder sedan 1972 och idag finns hela produktionen från stickning till sömnad i fabriken i Östersund.

 

 

 

 


wool1

Sockar, underställ och förstärkningsplagg tillverkas av merinoull från Sydamerika (där man inte använder mulesing) blandat med en tredjedel syntetiskt material för slitstyrkans skull. Materialet spinns till garn i Tyskland och levereras sedan till Woolpower där den stickas till en så kallad ullfrotté. På ena sidan är tyget slätstickat och på andra sidan bildar det mängder av frottéöglor vilket gör att luften stannar kvar och ger en bra isolering. Plaggen tillverkas i tre olika tjocklekar: 200, 400 och 600 g/kvm, och var från början avsedda som kläder till försvaret. Idag är marknaden mycket större och ungefär 80 % av kläderna går på export till ett 25-tal länder.

Garnerna rundstickas i tuber och får därmed inga skarvar i ben eller kropp på det färdiga plagget. Efter att det stickats tvättas och krymps textilen för att till sist sträckas och sys ihop till färdiga plagg.

wool2 wool3


wool4Samma sömmerska syr ihop alla delar i plaggen och i varje plagg finns det en lapp som visar vem som sytt. Guiden berättar att sömmerskorna ibland får tack-kort från kunder som sett att de har gjort deras kläder.

Efter en rundvandring i fabriken erbjöds det shopping i butiken och den gröna ulltröja som jag köpte där satt på mig varje dag en hel veckan efter besöket. Och visst är det kul att det fortfarande finns textilfabriker i Sverige!

Foto: Veronica Olofsson

miaskrivet

banner-logo