Skriv ut

Mellan Kypert och Sömmar

intro
Hur förflyttar man den känslan som funnits i sin klass från Textilhuset på Dalkarlså folkhögskola till en utställning på annan ort?

Mellan Kypert och Sömmar är vårens elevutställning för kurserna Textildesign med inriktning mot klädsömnad och mot vävnings vårutställning som på bästa sätt lyckas förmedla känslan av omtanke, frihet och kärleken till skapandet på ett nära och inbjudande sätt.
hallenDe ställde ut i Umeå, fyra mil från kursorten, i en lokal under ett välbesökt café för att nå ut till en bred publik och intressera för slöjd.


dalakjoldalakjoldetalj

Pernilla Eriksson, 26 år, är en av eleverna som Kravallslöjd träffade på besöket i utställningen timmarna innan vernissagen.

pernilla
Pernilla berättade om visionen att flytta in känslan som funnits i klassen under terminen och låta den vara stommen i utställningen. Denna vårtermin har hon studerat vävning och är helnöjd med utbildningen.
– Svårigheten har varit att sålla och bestämma sig för det man vill göra, man vill ju så mycket!

Nu är siktet inställt på kursen i klädsömnad till hösten och Pernilla menar att utbildningen är bra för den ger plats åt allas individuella mål.kappor1kappaprofil


Arvid Sandin är det namn som återkommer flest gånger i utställningen och i slutet av utställningsperioden fick jag träffa skaparen.
arvid

Arvid Sadin kommer från Jokkmokk, är 23 år och skapar musik och textil. Detta är hans fjärde termin på den textila utbildningen varav en termin har varit vävning och resterande klädsömnad. Det som driver honom är viljan att hela tiden skapa ett snäpp svårare. På dagarna är det textil som gäller och på kvällarna skriver han musik.
hellacopters

Arvid berättar att han hade stickat en hel del innan när han bodde i Stockholm och så började intresset för att skapa kläder att gro. En enorm skapar iver har han alltid haft och just nu finner han spänning för det stilrena strikta, vilket ger sig uttryck i utställningen bland annat genom Fin-Arvid.

finarvidaffich
Utställningen kunde ses mellan
den 7 och 10 maj 2010 i Bildas lokal
under Kafé Station i Umeå.

Kravallslöjd besökte utställningen den 7 och den 10 maj.

Läs mer om utbildningarna på
Dalkarlså folkhögskola  HÄR
Veronica Olofsson