Skriv ut

Samlade sekunder

karinstillbild"Du väljer under hela livet vad varje liten sekund ska användas till. När lusten och ivern griper tag rusar sekunderna iväg. Tiden blir högaktuell och saknar ändå helt betydelse – på samma gång."

I maj i år öppnade utställningen " Samlade sekunder" på Konsthallen Kvarnen i Sundborn. I sommar visas nutida textil konst i annorlunda format. Tre livsbejakande textilkonstnärer tar fram små förvånande historier, hela landskap och de sköraste livstrådar ur sekunder samlade i hög koncentration.

vaningett


vartdagligabrodAnna Sjons Nilsson: "Jag känner mig som om jag är ett barn på sex år. Jag är där en sten kan bli en kanin. Det är där man ska vara. Detta kan man inte utbilda sig till. Det är ett förhållningssätt till livet som jag fått i gåva av min morfar och min mamma."
Anna har en lång relation till Carl Larsson-gården. Hon har ställt ut i Kvarnen tidigare och när utställningen ”Carl and Karin Larsson – Creators of the Swedish style” ställdes ut i London fanns Annas verk med.
carlutparesa


Karin Ahlin: "När jag var i tioårsåldern ville jag bli Statsminister eller miljöminister. Men jag har också ett minne från när jag var fyra år. Jag tänkte att när jag blir vuxen kommer jag att hålla på med att klippa och klistra – Jag såg en hel verkstad framför mig där jag sjöng och höll på med lera… och jag tänkte att det ska jag göra! Jag hade inget ord för konstnär, men jag hade en vision. – Jag blev helt betagen av Carl Larsson-gården. När jag kom in och såg kombinationen av färger och mönster och stilar – det var lite som att komma in i en av mina filmer. Varje rum är som scener i en film. Jag mixar på samma sätt och blandar broderier och papper."                         
Karin har just tagit sin magisterexamen på Konstfack. Nu "har hon all tid i världen" för det hon vill göra.

storkarinstillbild

kazuyohalsbandKazuyo Nomura: "Carl Larsson-gården är verkligen ursvenskt – och mycket randigt! Ränderna är min tolkning av det svenska. Om jag väver en trasmatta blir det aldrig en svensk trasmatta. På samma vis som Karin broderade japanska familjemärken; de kan aldrig bli japanska!"
Kazuyo besökte Carl Larsson-gården redan första gången hon var till Sverige, då  hon kommit för att väva på Sätergläntan 1981."Do it yourself"

thumb
Sommaren i Sundborn går som alltid i kreativitetens tecken.
Varje dag under säsongen står det i Carl Larsson-gårdens trädgård stafflier, färg, tygspill och vävramar beredda för besökarnas fantasi och händer att skapa med.
Under torsdagkvällarna i juli är det textila workshops i Konsthallen Kvarnen där man kan låta sig inspireras av utställningen "Samlade sekunder" eller av Karin Larssons artistrock för att skapa ett plagg, en accessoar eller ett konstverk i återvunnen textil.
I augusti håller textilanimatör Karin Ahlin en dagsworkshop där den intresserade får chans att lära sig mer om textilanimation och den stopmotion metoden.vavenbroderiramI trädgården utanför Konsthallen Kvarnen finns ett sommarprojekt där överdimensionerade handarbeten lockar besökarna att ta sig dem. En stor väv är varpad i ett litet träd, en 2*2 meter stor broderiram står och väntar på brodöser och material finns upplindade på väldigt stora trådrullar.

Är du intresserad av att skapa i Sundborn i sommar?
Textil workshop,
Skapandeverkstad och Workshop med textilanimatör Karin Ahlin är några av evenemangen som du finner mer information om HÄR

Läs mer om vad Sundborn har att erbjuda i sommar HÄR

Skrivet av:
Erika Sandberg och Lina Lundin
på Konsthallen Kvarnen