Presentation av bloggare

Skriv ut

Åsa Martinsson [V.28 Blogg]

Blogg v28

Jag är 59 år och uppvuxen i Västergötland.

Efter gymnasiet gick jag först 1 år på Väfskolan i Borås. Sedan 2 år på Textilinstitutet med en utbildning till formgivare inom industrin. Men jag hamnade på ateljén för textilkonservering på Livrustkammaren och läste därefter etnologi, konstvetenskap och arkeologi i Uppsala.
Så kom jag till Gotland och tillbaka till vävstolen.

Det blev egen verksamhet med formgivning och tillverkning av kyrkotextilier. Efter drygt 20 år har jag delvis tagit en time out och gett mig in i den medeltida världen. Dels med en massa kul vävning, dels med en magisteruppsats i arkeologi. För övrigt består det medeltida livet av långbågeskytte, klädsömnad och livet i vårt medeltida tält.
Förutom vävstol och medeltidsliv så sitter jag vid datorn - där har jag befunnit mig i mer än 15 år. Det började på den gamla DOS-tiden med ett vävprogram. Det är annat än att rita med tuschpenna!
Internet var en revolution - helt plötsligt kunde man nå hela världen - och blogga!

Min blogg-vecka börjar i datorvärlden och slutar i den medeltida världen, en resa från Gotland via Sjælland till Bornholm.

Skriv ut

Julia Holm [V.27 Blogg]

ramjuliaholm.png Textilvetare. Textillärarstudent. Kattägare. Uppsalabo. 23 år.
Jag älskar textil i alla former och färger. Mest gillar jag kläder och hur man skapar identitet med hjälp av kläder. Just nu har jag en broderi-period, men jag utnyttjar olika textila tekniker under olika perioder. Jag gillar att kombinera material också, jag gillar förvånande effekter. Jag gillar också skräck, gore och ockultism, jag känner att jag måste göra makabra saker.
Skriv ut

Karolina Norlin [V.26 Blogg]

ramkarolinablogg.png

Karolina Norlin är mitt namn. Jag är 27 år och bor i en källare i Edsbyn där jag snart ska plantera barn med min JP Persson. Jag är livnär mig som charkuteribiträde på ICA Edsbyhallen och skapar kläder och smycken och skriver krönikor och tecknar på min fritid. Mest tid lägger jag just nu på sömnad.

I morgon är en dag närmare min stora dröm om att kunna försörja mig själv av ekologsikt skapande. Vad det betyder har jag inte riktigt bestämt mig för ännu men det måsta vara någon slags balans mellan återvinning, att utnyttja arbetskraft effektivt och att försätta de egna ideérna i miljövänliga material. En jävlig och samtidigt rolig resa -välkomna att hänga med en bit på vägen denna vecka!

Skriv ut

Veronica Olofsson [V.24 Blogg]

ramveoblogg.png 

26 årig textilkreatör från den lilla byn Storsandsjön i Väsetbotten, nu bosatt i Umeå. 
Mitt hantverk spänner allt ifrån kitsch till genomarbetade installationer.
Det som är viktigt oavsett vilken produkten är, är att knyta samman själ och hjärta för att ge hantverket en mening för många.

Förutom som ordförande i konstgruppen dAK sitter jag som sekreterare i Riksföreningen För Handvävnings lokalorganisation i Västerbotten och som ledamot i Riksstyrelsen i samma förening. Vävstolen är mitt huvud verktyg och fantasin min begränsning. Jag har nu hittat mitt formspråk och tillhör den nya generationens handvävare. 

Skriv ut

Hillevi Svensson [V.23 Blogg]

ramhelleviblogg.png  Född och uppvuxen utanför Varberg, har efter tre års studier nu flyttat hem till barndomsstaden och arbetar med det som jag sedan tidigare är utbildad inom, nämligen undersköterskeyrket. Är intresserad av historia med framförallt inriktning på textil så som vävning och sömnad. Har läst en vävutbildning på Forsa folkhögskola utanför Hudiksvall i ett år. Sökte sedan vidare till Sätergläntan - Hemslöjdens gård och deras utbildning Sömnad – folkligt mode. Frågan är nu: Vad ska jag då bli när jag blir ”stor”?
Det är en fråga som jag ännu inte hittat ett svar på. Men en sak är säker, jag kommer aldrig sluta väva eller sy eller på något sätt sluta slöjda.
 
Skriv ut

Nisse Dahrén [V. 22 Blogg]

ramnisseblogg.png 

Jag heter Nisse Dahrén och jag är 28 år. Har slöjdat i mer än 25 år och då nästan alltid med kniven som det främsta vapnet. Född och uppvuxen i hjärtat av Hälsingland men har tyvärr inte bott där de senaste 10 åren. Redan innan jag fyllde tre satt jag där, med min kniv i ena handen och en träbit i den andra och så fortsatte det under min uppväxt på ett så naturligt sätt, att jag inte fattade att det var slöjd jag höll på med. Jag gjorde ju bra saker jag behövde.
Våren 2001 stod jag där och insåg att jag inte kom in på de fotoskolor jag sökt, kvar var en skola jag mest sökte för att pappa ville gå den, Sätergläntans traditionella träutbildning. Efter en dag på Knippboberget insåg jag vad jag saknat i hela livet.
Jag vart blixtförälskad i slöjden och slukade den med hull och hår, sedan den dagen har det knappast gått en dag utan slöjd i tanken. Efter en tur med Slöjdcirkus, lite Slöjdklubben, kortkursledare på Sätergläntan och en del småjobb hos Hemslöjdskonsulenterna i Blekinge så fick jag våren 2005 ett vikariat som Hemslöjdskonsulent i Kronobergs län. Där är jag fortfarande kvar och jobbar i dag mest med barn- och ungdomsslöjd.
 

Skriv ut

Annika Elwing [V.21 Blogg]

ramsiluettkvinna.png  Annika Elwing, 25 år från Lidköping. Just nu lär jag mig sy på slöjdskolan Sätergläntan. Är förtjust och nästan beroende av allt man kan forma med händerna, framför allt sådant som har med trä, lera, tyger, broderitrådar och garner att göra. Vill lära mig göra borstkronor med det snaraste. En restidning rekommenderar varje människa sju-åtta äventyr under livet för att må bra. Rastlösa jag skulle nog säga ett äventyr var eller vartannat år. Tillbringade nyligen en tid i Spanien för att lära mig mer spanska inför nästa Boliviaresa, men träffade där en liten tjock, kittlig musiklärare med stort lockigt hår och tänker nog bo med honom i Sevilla ett tag först. När jag hinner jobba blir det på Skaraborgs läns Tidning som reporter och fotograf. 
Skriv ut

Hanna Haggren [V.20 Blogg]

ramhannablogg.png  Jag heter Hanna Haggren och är sjukgymnast, slöjdare och ordförande i Riksförbundet Unga Slöjdare. Förbundet är min hjärtesak sedan 2003 och det upptar en stor del av mina tankar och min fritid. För närvarande försöker jag smälta in i arbetslivet efter tre år som student. Har jobbat i tre månader och trivs förträffligt med att få lön, eget skrivbord och mysfika på fredagarna! Har under några år mest varit "administrativ slöjdare", dvs. lagt budgetar, skrivit verksamhetsberättelser, ordnat slöjdträffar åt andra och inte slöjdat så mycket själv. Nu blåser dock förändringens vindar och jag har tagit tag i täljkniven, yxan, nålarna och luffarslöjdstråden igen. Härligt!