Tankar

Skriv ut

Slöjd som leksak

barn3

Lär dig sticka och virka. Från 6 år.
När det kommer till leksaker så strävar tillverkarna efter att ha så hög kvalité och så säkra produkter som möjligt. Jag förundrades över det fantastiska i att leksaksfabrikörerna i allt större utsträckning erbjuder slöjd förpackad i lämpligt format till barn.

Skriv ut

Siden och slipsen

Halskläde idag

I en modejournal från 1843 beskrev man shlipsar av siden. Det är den första kända omnämningen av slips i svensk skrift. Ordet kommer troligtvis från tyskans shlip men på denna tid menades en sidenhalsduk som täckte bröstet mellan krage och västlinning. Vanligast på 1800-talet var kravatten av linne eller bomull men de mest eftertraktade var kravatter av siden.
Skriv ut

Årets möbel 2009

Att utse årets möbel är bra för att skapa intresse kring dessa ting som vi alla omger oss med. Men att göra detta redan i årets andra månad känns lite förhastat. Varför inte vänta med att utse årets bästa möbel tills året är slut som man exempelvis gör i musikbranschen?

libri

Skriv ut

13 sätt att bearbeta en scooterstöld

s Våren 2003 vann jag i en slogantävling för havregrynsgröt en så kallad EU-moped. Under sommaren bröt sig någon in i garaget och stal den. Jag blev mycket arg och upprörd men använde försäkringspengarna till att köpa en begagnad Vespa. Nästan på dagen ett år senare blev så även den stulen. Min ilska visste nu inga gränser och Vespatjuven var i mina ögon fredlös. Jag insåg att det var dags att plocka fram pärlplattorna.

Charlotte Hagström, 2005


Skriv ut

TV-reportage om slöjd i grundskolan

Undervisning i knyppling I Utbildningsradions program Skolfront sändes förra veckan ett reportage där den obligatoriska slöjdundervisningen i grundskolan ifrågasattes.
Skriv ut

Bli uppdaterad på Kulturutredningen.

Alla hamnar vi någon gång i den pinsamma situationen att inte ha en aning om vad sällskapet pratar om. Att hålla sig fullt uppdaterad och samtidigt utesluta omgivningen för att gå in i sitt skapande är en ekvation som sällan går ihop. I kultursammanhang är det just nu Kulturutredningen och Skuggutredningen som är de heta potatisarna. Kravallslöjd ger dig här möjlighet att på fem minuter uppdatera dig i ämnet. 1212503157
Skriv ut

Ett urval av Sveriges slöjdkulturer

Slöjdkultur, Foto Tobias Havaas Här listas ett urval av de slöjdkulturer som finns i Sverige idag och vad som representerar dem. Om det är några kulturer som du saknar så gå in på forumet och skriv ner din egen favoritkultur.
Skriv ut

Funderingar kring autenticitet – vad är egentligen hemslöjd?

Funderingar kring autenticitet – vad är egentligen hemslöjd?
”Hemslöjd är en produktion som utövas i hemmen av familjens medlemmar eller tjänare, i regel som bisysselsättning till annat arbete,
och som avser att – oftast på grundval av nedärvda och för orten karaktäristiska mönster och modeller – på ett mer eller mindre konstfärdigt sätt tillverka föremål för det egna hemmets behov eller för avsalu.” 1

Autentiskt är ett ord som med tidens gång verkar byta betydelse, det råder delade meningar kring när något är autentiskt eller ej och dessa verkar ständigt förändras. Autentiskt sägs vara det som är äkta.