Skriv ut

Ett urval av Sveriges slöjdkulturer

Slöjdkultur, Foto Tobias Havaas Här listas ett urval av de slöjdkulturer som finns i Sverige idag och vad som representerar dem. Om det är några kulturer som du saknar så gå in på forumet och skriv ner din egen favoritkultur.
Kurbitsslöjd, även kallad Dalarnakultur - kännetecknas av att färgen rött förekommer på nästan alla föremål härifrån. De som befinner sig i kurbitsslöjden har i hög grad anknytning till Dalarna. Kulturen får ofta representera hela Sveriges slöjdkultur och Form tidskriften ägnade hela nummer 10 2008 åt denna kultur.


Bloggstickkulturen - består av kvinnor som producerar stickade alster på löpande band samtidigt som de spenderar mycket tid framför datorn med att skriva om sina projekt och läsa om vad andra stickar just nu. Kvinnorna är till stor grad även småbarnsmammor.

"Slöjda gjorde man i skolan"-kulturen - är troligtvis den största slöjdkulturen i Sverige just nu. Personerna som ingår här har efter skolgången bara sett träslöjdsverkyg när de gått förbi den hyllan på Claes Ohlsson i jakt efter glödlampor.

Sameslöjd - kännetecknas av färgerna rött, blått, gult och grönt samt att alla produkter har anknytning till renen, endera i material eller avbildning.

Studiecirkelkulturen - sysselsätter en stor del av befolkningen som en del i den svenska folkbildningstanken.

"Nej, jag är inte slöjdare, jag är konsthantverkare/hantverkare/textilkonstnär/konstnär"-kulturen - består av personer med en minst treårig högskoleutbildning i adekvat ämne som ser vikten av att identifiera sig ____

Slöjdlärarkulturen - består av lärare som överallt letar inspiration för att själva kunna inspirera eleverna. Dessutom tycker de att en allt för stor del av arbetstiden går åt till möten och för lite tid till undervisning.

"Slöjda för fattiga länder"-kulturen
- har stora likheter med kyrkliga syföreningskulturen . Skillnaden är att företrädarna stickar, syr och virkar hemma. Ett bra exempel är min mormor som stickar raggsockar till fattiga barn i Litauen.


Mia Lindgren