Tankar

Skriv ut

En skör tråd

finger Den här texten är skriven med min vänstra hand och en hel del vilja. Det är en hyllning till en yrkeskår som på sätt och vis verkligen är kravallslöjdare.

Skriv ut

Vävsugen?

Bolsterrandning Är du sugen på att väva men saknar en vävstol hemma? Eller har du en vävstuga som behöver mer folk?

Sveriges hemslöjdskonsulenter med textil inriktning har inventerat landets vävstugor och samlat dem på en hemsida.


Skriv ut

Återigen miljö

Armband av traktorslang och frottehandduk
Sedan ett bra tag har miljöfrågan diskuterats mycket, friskt och brett. Nu arbetar både Hemslöjdsverige och många andra uttalat med Hållbar utveckling som ledstjärna. Det innebär att den som på ett eller annat sätt är inne i slöjdsvängen stöter på aktiviteter i olika recycle-teman från Do-Redo till återvinningsdesign. Och för det mesta är det samma sak.

Skriv ut

Begreppet Smide

Glöd Konst-, järn-, varm-, svart-, klen-, hejar-, byggnads- och manufaktursmide är några av benämningarna som används om smide. Alla har olika laddningar men används inte sällan om samma saker. Man kan fråga sig om det egentligen är någon skillnad mellan begreppen och om den i så fall är värd att bry sig om.
Skriv ut

Behov av kritik

Utveckling av gaffel på Nordiskt ungdomsläger 2008

 

Slöjden har utövare på alla nivåer. Från slöjdare som efter år av utbildning, träning och reflektion har utvecklat en enorm skicklighet och formsäkerhet, till de entusiastiska amatörer som just har upptäckt sin nya hobby.

Skriv ut

Vet du vad du håller på med?

Slöjd kan ibland se väldigt lättillverkad ut och det kan man ju få höra ibland. Jämfört med mobiltelefoner är det förståss sant. Men sätt en kniv eller ett par strumpstickor i händerna på den som är ovan, så inser de snabbt att det krävs en hel del träning innan man ”får till det”.

Den ovane frågar: ”Hur gör man då?”
–men har vi något svar? ”Tjaaaehehe, allltså…”

mototsag

Skriv ut

Det var en gång...

erikskyckling Det var en kyckling som hette Gullefjun som skulle ge sig ut på prommenad.