Tankar

Skriv ut

London riots and craft, production and consumtion

Bild från http://londonriots.org.ukAs the London riots were kicking off last week most commentators were going on about lack of respect, broken Britain and the breakdown of moral values, the proposed solution is normally increased discipline by home and state. I was blogging about my take on it, that being that these folk were just doing what we had trained them to do.

Skriv ut

Slöjd som samhällsrörelse

lyckaKim Corein läser programmet ”Master i sociologi med samhällsanalytisk inriktning” på Göteborgs universitet. Just nu arbetar hon med sin masteruppsats som handlar om förhållandet mellan textilt handarbetande och slöjdande och vilka politiska motiv och drivkrafter som kan finnas bakom. Det innebär bland annat hur handarbetande och slöjdande kan få en samhällelig betydelse.

Skriv ut

Fyrkantiga stickor, varför då?

IMG_4041Ja det är ofta första frågan man kan ställa sig.
Kan stickor vara
fyrkantiga? Men det kan de faktiskt! Kollage yarns har gjort en kollektion stickor, både strump- rund- och jumperstickor som faktiskt är fyrkantiga.


Skriv ut

Kroppen som målarduk

Photo by Amanda WachobTatueringar är inget som någonsin har lockat mig. Jag har inte gillat bildspråket som de flesta tatueringar har: svalor, drakar, rosor, fjärilar eller kinesiska tecken där en inte förstår vad som står. Nej tack, har jag sagt med eftertryck!

Skriv ut

Sur la Plage

bea
Bea Szenfeld ställer ut sin "Sur la Plage", en haute papier kollektion på Regionmuseet Kristianstad. Dennis Dahlqvist

för Kulturnyheterna recenserar designerns papperskollektion.Skriv ut

Stickkonsert

stickk
Tillsammans med ett 40-tal stickande kvinnor

i alla åldrar har performancekonstnären
Victoria Brännström

skapat en stickkonsert.
 

Skriv ut

Lilli Zickerman-Hemslöjdsrörelsens moder

ZickermanVi firar Mors dag och födelsedagen av en av hemslöjdsrörelsens förgrundsgestalter. En person som värnade om det textila kulturarvet och som arbetade med att få samtiden och eftervärlden att förstå slöjdens värde. Hennes namn är Lilli Zickerman.

Skriv ut

Crafting Street Style

crafty
Var går gränsen och när bli slöjd ett samhällsproblem?

På olika platser tar sig slöjdandet olika uttryck. Den engagerar och för samman människor.

Vi låter slöjdandet bli en del av vår livsstil och använder den som ett uttryck för vem vi är. Att helt gå in för sitt hantverkande har sina fördelar och sina risker.