Skriv ut

Kroppen som målarduk

Photo by Amanda WachobTatueringar är inget som någonsin har lockat mig. Jag har inte gillat bildspråket som de flesta tatueringar har: svalor, drakar, rosor, fjärilar eller kinesiska tecken där en inte förstår vad som står. Nej tack, har jag sagt med eftertryck!

En liten tvekan till mitt tatueringsmotstånd kom i och för sig när jag förra sommaren träffade en man som bland annat hade ett släktvapen intatuerat på låret och en barnteckning på magen. Det kändes kreativt. Jag misstänker att han såg sin kropp som en målarduk vilket han utnyttjade väl.

En ännu större tvekan till att tatueringar inte är något för mig är när jag läste om Yxans dag som arrangerades i juni 2011 av Wetterlings Manufaktur AB i Storvik där förutom omslipning och omskaftning av besökarnas yxor och timring inför publik så fanns det som nyhet i år: Yxtattoo! På sitt facebookevenemang skriver de:

"Flera av smederna och hantverkarna på fabriken har redan tatueringar. Christoffer, vår nya smed, har en dubbeleggad yxa på överarmen. Tommy, smed sedan några år tillbaka, har en hammare på sin arm. Är man smed så är man."

MEN, den totala omvändelsen kom när jag ramlade över Amanda Wachob och hennes helt fantastiska tatueringar. Både hennes färgglada färgstänks-motiv, hennes teckningar och hennes Conceptual tattoos, en tatueringsform utfört med destillerat vatten istället för bläck som över tid bleks bort på huden. En förlovningsring med tatuerad diamant är en av de mer brillianta idéerna. Eller verket "Pill" – ett piller tatuerat på ett delvis rakat huvud.

Photo by Amanda WachobPhoto by Amanda Wachob

Amanda har förutom att tatuera på människor även tatuerat direkt på läder och granatäpplen.

Så, nyligen övertygad om att det kan finnas en form av body art som passar även mig ska jag numera hålla ögonen öppna efter ett konstverk som skulle kunna pryda min kropp.

Mia Lindgren