Tankar

Skriv ut

Kan Svenskt Näringsliv bygga en brödrost?

Svenskt Näringsliv
Jag läser i Göteborgs Posten en helsidesannons från Svenskt Näringsliv med rubriken Kan du bygga en brödrost på egen hand? Annonsen beskriver en brittisk designers försök att tillverka en brödrost själv och hur denna brödrost till slut smälte ihop efter att ha rostat bröd i fem sekunder.

I annonsen kan man vidare läsa att det är ett bevis på vikten av frihandel. Ingen människa kan själv producera en brödrost utan den kräver att tusentals andra har specialiserat sig på att utvinna ämnen, producera el, arrangera transporter och tillverka varje enskild komponent så effektivt som möjligt.

 

Skriv ut

Slöjdsynder och Skrock

wpid-img 22133356148026Med årets tema Slöjdsynder vill vi i Slöjdlustarprojektet undersöka vad som anses vara fel att göra inom slöjden idag och berätta om det. Vi tänker oss att vi inte är ensamma om att ha gått på nit när vi med glatt humör slöjdat i akrylgarn och sen fått veta hur feeel det är. Därför vill vi berätta om det så att så många som möjligt sen kan göra medvetna val och antingen strunta i det eller ägna sig helhjärtat åt att följa reglerna.

Skriv ut

Lönngrant

introHöstens lövcollage är tredimensionellt!
Kreativiteten ligger i luften och höstens färgprakt lockar till skapande av lövcollage. Slöjda rosor av höstlöven!

Skriv ut

Den okritiska slöjden

Den okritiska slöjden

Vad händer med ett kulturområde där det inte förs offentliga kritiska samtal? Inom slöjdsfältet hörs få debatter, samma röster och undantagsvis kritik. De som är insatta i ämnet tar eller får inte utrymme i etablerad media, och kritiker från andra kulturområden tolkar ofta utställningar eller böcker utifrån ett konsthantverks- eller designperspektiv. Det gör debatten liten och ointressant.

Skriv ut

KRAVALLSLÖJD 6 ÅR

 

537115 535825203124792 1129268130 n

19 april, det har gått sex år sedan portarna till kravallslöjd slogs upp. Som det sig bör så firas det med tårta, i Göteborg, Sundsvall och Skövde där vi i CREW befinner oss just nu.

Hur firar du?

 

Skriv ut

Släcker DU? I Will If You Will

eart1Earth Hour äger i år rum lördagen den 23 mars klockan 20.30–21.30 (lokal tid).
Earth Hour är en världsomspännande klimatmanifestation som i år går med parollen
”I Will If You Will” som handlar om att skapa gröna och klimatsmarta vanor även efter timmen. Har du då svårt för att komma på något att göra under denna timme så har vi ett bra tips. Tänd ljus, samla ihop dina vänner och gör som vi; Slöjda unpluged!

 

Skriv ut

En miljon kronor att dela ut

logga-Vi vill se att fler av dessa slantar går till projekt inom slöjd och hantverk!

För dig som är exempelvis brodör, virkare, träslöjdare, hattmakare, arrangör, smyckeskonstnär eller allmänt intresserad av olika typer av konst och kultur så finns KulturUngdom i Västra Götaland.

Skriv ut

Gammal svensk bondejul

1


Nu är det december igen och framför oss har vi en traditionsbunden tid fram till jul. När jag pratar med folk märker jag att det finns lika många traditioner som det finns människor. Men vad är en tradition och när uppstår den?