Skriv ut

Slöjdsynder och Skrock

wpid-img 22133356148026Med årets tema Slöjdsynder vill vi i Slöjdlustarprojektet undersöka vad som anses vara fel att göra inom slöjden idag och berätta om det. Vi tänker oss att vi inte är ensamma om att ha gått på nit när vi med glatt humör slöjdat i akrylgarn och sen fått veta hur feeel det är. Därför vill vi berätta om det så att så många som möjligt sen kan göra medvetna val och antingen strunta i det eller ägna sig helhjärtat åt att följa reglerna.

 Men nu tänkte jag ägna mig en stund åt att berätta om annat du inte får göra, men baserat på lite äldre källor än samtida besserwissrar. Jag har nämligen fått låna en bok om skrock från min praktikplats så nu tänkte jag berätta vad du måste tänka på innan du sätter er vid spinnrocken.

1. Spinn inte på en söndag, då kommer du efter din död få sitta och trampa runt hjulet med en ull- eller lintuss i händerna för evigt.

2. Spinn inte heller på en måndag, om du inte vill drabbas av olycka resten av veckan förstås, för då är det fritt fram!

3. Om du är rädd om din skorsten bör du inte heller överväga att sätta dig vid rocken på Lucia-dagen. Då är nämligen Lusse ute och far för att se till att ingen spinner och om du blir ertappad kommer hon att sparka ner skorstenen.

4. Kom ihåg att aldrig äta något som någon räckt dig genom hjulet på rocken, för då kommer du aldrig bli mätt igen.

5. Kom också ihåg att allt garn ska spinnas medsols (hållet som hjulet snurrar) UTOM strumpegarn som ska spinnas motsols. Det finns också en del fiffigheter med spinnrockar, eftersom de besitter så mycket magi.

Fiffighet 1. Om du får besök av en avundsam människa är det bara att sätta spinnrocken framför denne, så omintetgörs dennes förmåga att skada dig.

Fiffighet 2. Om du vill hindra avlidna människors spökerier kan du hänga upp spinnrocken ovanför dörren. Den avlidne måste då ta sig lika många varv runt huset som rocken snurrat sen den tillverkades innan hen kan ta sig in.

Fiffighet 3. Om du vill att linet ska växa bra kommande år är det bara att tvätta spinnrocken på fettisdagen, naken.

Fiffighet 4. Om tråden hela tiden går av eller om eller om hjulet kastar av snodden kan du vara säker på att en person du finner obehaglig är påväg att besöka dig. Vill du minska obehaget ska du lyfta upp rocken i vädret och svischa den fram och tillbaka tre gånger.

Nu vet ni lite om hur du ska bete er kring en spinnrock. Lite tips och trix, helt enkelt. Ett sista tips ska du få innan det här inlägget tar slut, och det handlar om alla dessa gånger garnet trasslar sig vid nystandet. Då ska du försöka ta dig inom tre stegs avstånd från en sädesärla och sen blåsa på fågeln. Då kommer ditt trassliga garn reda upp sig!

cropped-slojdpride-1-av-13Vad är en slöjdsynd, vem bestämmer vad man får och inte får göra när man slöjdar? Finns det överhuvudtaget några regler, och om det gör det, vad händer med den som bryter mot dem? Läs mer om Slöjdlustarprojektet HÄR.

Skrivet av:
Malin Karlsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.