Skriv ut

Krönika över 2013 och blickarna framåt

introDet är snart slutet av maj när jag skriver på det som är början till den text som egentligen skulle avsluta 2013 och vara som ett avstamp inför 2014. Nu är 2014 redan igång, och det är ett år som många av oss hoppas kan vara slutet på det som varit och en början på något nytt. Vi kallar det Supervalåret.
När vi blickar tillbaka kan vi fundera på vad det egentligen var som hände det senaste året både i de stora och de små valen. Vilka val ställdes vi inför? Vad tackade vi ja till och vad tackade vi nej till? Vad stod vi upp för? Vilka värden? Blev det som vi hade tänkt oss? Bättre eller sämre?

Det krävs en paus för att överhuvudtaget minnas och ta sig tid till att gå tillbaka månader i tiden och reflektera. Det låter klyschigt jag vet, men å andra sidan sägs det att upprepning är det vi lär oss bäst av.

Så till det som faktiskt hände hos Kravallslöjd 2013.
Valen har varit många men kostymen har inte räckt till att täcka alla platser där människor har velat att slöjden ska få synas, och som Kravallslöjd gärna hade varit en del av. Men varken vi eller ni ska vara besvikna över det vi inte gjorde, utan bara nöjda över det vi gjorde.
 
Kanske var någon av er i Piteå under Noliamässan i februari? Där hade ni i så fall träffat Kravallslöjds eminenta slöjdhandledare Lina Jatko som fanns på plats för att möta er, och där kunde ni tillsammans broderiklottra på fåtöljen som hon hade med sig. Vad hade du gjort om du var där? Ett frigörande klotter med spretiga stygn? Ett specifikt ord i korsstygn? Ett bud-skap? En bild? Hur hade du gjort ditt val?

Kravallslöjd i Piteå

Eller så höll du till i de södra delarna av Sverige när Kravallslöjd skänkte en Kravallslöjdssoffa till det nyöppnade ungdomshuset Nyeport i Skövde. Soffan presenterats innan dess som en interaktiv installation i Konstmuseet på Skövde Kulturhus. Där var den en del av utställningen Graff å Garn, och fritt fram att brodera på. Soffan är fortfarande levande och finns nu på Nyeport för fortsatt klottrande.

Graffa å Garna i Skövde

Kravallslöjdssoffan

Under 2013 så publicerades 78 nya artiklar och samtidigt har 32 stycken kreativa personer gästat bloggen med sina reflekterande ord om sitt eget och andras slöjdande.

Det går inte att vara annat än imponerad över att trettiotvå personer valde att sprida sin kunskap och sina erfarenheter om slöjd vidare. Ni som bloggat valde att bidra och dela med er av det ni kan, vad ni vill och tänker på. Ni valde att delta i ett sammanhang, i något större. Där en del är skribenter, en del är läsare, en del är görare. Ett sammanhang där vi alla har olika roller, olika specialiteter, olika kunskap, olika erfarenheter, olika bakgrund, olika förutsättningar.

I år är det supervalår och vi är alla en del av något större där vi kan vara med och påverka och dela med oss av den kunskap och de olika erfarenheter vi har. Så ta fram röstkortet, kila iväg till närmaste vallokal och gör ditt val. Lägg en röst för en värld där mångfald tas tillvara och där mänskliga och kulturella värden får en självklar plats.

Ett stort tack till alla er som bidragit och bidrar till en levande blogg, en levande portal och ett levande slöjdliv.

 

 Kravallslöjd
Anna Palm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.