Skriv ut

Veronica Skytt v.43

3.jpgVeronica Skytt, 30 år, filtmakare och blivande trädgårdsmästare som pendlar mellan Hållnäs och Söderfors i norra Uppland och ännu letar efter någonstans att bo och arbeta på.

Veronica arbetar med textil konst, konsthantverk och kläder i filt. Kläderna och föremålen är skapade för dem som gillar annorlunda former med attityd och passar både vardagen och mer festliga tillfällen. Vissa av hennes tovade kläder visas på textila konstutställningar både nationellt och internationellt.
- Jag strävar mot att leva ett  roligt liv fyllt med överraskningar. Överraskningar som inspirerar.


Engagemanget ligger i det praktiska arbetet inom konst, trädgård, människor och kultur och i fascinationen av naturmaterial och då främst ull.
- Möjligheterna med hur enkelt det är att skapa i ull roar mig.


2b.jpgInnan Veronica började arbeta med textil utbildade hon sig till tandsköterska - och har många gånger frågat sig varför. Att jobba i andras munnar gav henne inget förutom tandläkarskräck och en övertygelse om att det går att leva ett roligare liv... 1997 sökte hon en plats på Konstlinjen i Gävle och fick den. Det gav henne mängder av nya perspektiv och ett ökat välmående.
- En tovad torso "Delar av mitt ursprung" är ett av mina första verk i ull, skapad år 1999. Året därpå läste jag textilt konsthantverk med inriktning sömnad och vävning, på Väddö fhsk och efter det startade jag 2001 en enskild firma i syfte att börja leva av mitt eget arbete som konsthantverkare.

Veronica ägnar just nu mycket av sin tid till tillverkningsprocessen och arbetet med att marknadsföra en ny textil metervara. Metervarans vetenskapliga namn är Nålfilt som är ett elastisk "förfiltat" halvfabrikat av 100 % fårull. Med hjälp av olika tovningstekniker kan nålfilten bearbetas till kläder, inredningstextilier, textil konst och konsthantverk i filt av 100 % ull.
- Att arbeta med nålfilt är mycket enkelt oavsett om man arbetat med ull tidigare eller inte!


1.jpg En stor del av Veronicas arbetsdag gick förut åt till att göra metervara av ull till tovade kläder och skulpturer. Många gånger önskade hon att det fanns en metervara att köpa bestående av en viss typ av fibrer för hennes speciella önskemål. Fördelarna skulle vara att komma förbi de första viktiga och tidskrävande arbetsmomenten i tovningsprocessen utan att tumma på kvalitén. Arbetet skulle gå fortare och bli mer lönsamt.
- Jag skulle dessutom få ägna mer tid till att skapa och utveckla mitt formspråk och därigenom höja kvalitén på mina produkter. I år 2007 har jag förutom ett studieuppehåll i min trädgårdsmästarutbildning, utvecklat mitt företag ytterligare. Nu har jag ett företagsnamn, Filtmakeriet, och egen tillverkning och försäljning av en textil metervara av 100 % svensk ull. Filtmakeriet är ett resultat av något som var tänkt att bli ett smidigt samarbete vid sidan om mina trädgårdsstudier men som efter upprepade "kovändningar" blev till något helt annat.


abstrakt.jpg Veronica söker och samlar ständigt på impulser och bilder. Tankar blir till anteckningar och skisser som samlas i en loggbok för framtida arbeten. När nya projekt ska startas upp finns oftast grundformer och tankar på material redan i loggboken, färdiga att användas och sätta ihop till en helhet.
- Jag har nog väldigt lätt för att hämta inspiration från nästan vad som helst. För hur det än är så måste jag som konsthantverkare vara positivt laddad för att kunna jobba.

Hon pratar om den där rådande magkänsla, att den måste vara positiv för att arbetet ska lyckas.
- Här om dagen lyssnade jag på den direktsända partiledardebatten i P1. Jag tillhör inte dem som är mest politiskt aktiva men att lyssna till hur partiledarna smutskastar varandra och berömmer sig själva i direktsändning, det ger mig ändå en viss kick. Kanske låter det konstigt men jag måste erkänna att jag som egen företagare ibland är avundsjuk på alla som vill ha och har ett lönearbete att gå till dag efter dag. Med "lönearbete" menar jag ett arbete som ger inkomster oavsett vilket dagshumör man bär på eller vad man lyckas prestera. Att lyssna på partiledardebatten kändes mest komiskt, jag lyssnade intensivt och samlade ihop många kraftfulla ord som väckte nya tankar som jag snabbt skrev ner på de papper jag kom åt så att de ska få mogna under en tid samtidigt som det hjälper mig att minnas tillbaka. Alla lösa papper lägger jag i loggboken som mer eller mindre blir till en dagbok full av inspiration. Inspiration väcker lust och lust ger ny energi till skapandeprocessen och mina möjligheter att utveckla mitt eget formspråk.

- Jag vill att mitt arbete ska vara en livslång studieresa kantad av många bildande möten inom olika ämnesområden. Jag gillar spontant arbete och de överraskningar som oftast visar sig när man jobbar utan krav på att det måste bli något bra.

 Framtidsplanerna för Veronica och Filtmakeriet är att fortsätta arbeta med textil konst och att tova bruksföremål. Hon vill även göra det enklare för konsthantverkare, konstnärer och slöjdare att upptäcka möjligheterna med att skapa av en unik metervara, varken vävd eller stickad, i ny svensk ull.
2a.jpg- Fårull är en mirakulös naturfiber som skapas av naturen i naturen, vilket gör att materialet på sikt enkelt kan återgå i kretsloppet! Det känns mycket bra tycker jag. På sikt hoppas jag kunna knyta många nya kontakter med andra textila konstnärer, formgivare och trädgårdsintresserade för att arbeta vidare med produktutveckling, formgivning och tillverkning av både praktiskt användbara föremål, kursverksamhet och andra kreativa projekt.

- Jag har en önskan att utbudet av prisvärda kurser och utbildningar av bra kvalité kunde öka vilket skulle leda till att fler kvinnor, män, barn och ungdomar uppmuntras till att arbeta mer med slöjd och hantverk. Jag vill också att fler naturmaterial av olika slag lyfts fram i rampljuset och att fler börjar prioritera att skapa av material producerade med förnyelsebara resurser. Även fler intressanta butiker att handla material i vore trevligt. Butiker som till skillnad från dem som säljer vad som helst - hur som helst - till vem som helst hur billigt som helst hellre satsar på ett miljövänligt sortiment med god kvalité.

Vad behövs för det?
- Kanske ett ökat intresse och några subventioner från staten skulle sätta fart på en textil karusell i Sverige igen? Näe, det ligger nog inte så mycket sanning i det. Hade jag svaret skulle jag ropa ut det högt så att alla kunde höra det!

Vill du veta mer om Filtmakeriet och Veronicas konst och bruksföremål? Besök hemsidan Länk eller titta in i butiken Knits i Gamla stan, Stockholm, konceptbutiken för stickat mode, där du kan köpa unika jackor, toppar, hattar och sjalar tillverkade av Veronica.


Skrivet av Mia Lindgren