Skriv ut

Tor Birkelund v.44

torstart.jpg
Tor Birkelund, 29 år och boende i Hedenäset i Tornedalen.


Tor arbetar främst med knivslöjd. Trä, metall, horn och läder är de material som han helst bearbetar. Det senaste alstret är några knivblad i damasksmide. Ett annat projekt han jobbar med är att bygga en maskinhammare.


Något som ligger Tor varmt om hjärtat är att han hade förmånen att få vara delaktig i Slöjdcirkus och slöjdklubbenprojektet genom sitt vikariat som hemslöjdskonsulent för barn och ungdomar i Västerbotten.Bild2-023.jpgHans slöjdande startade i barnaåren när han började tälja. Med inspiration av sin morfar som snickrade tog hans eget slöjdande fart. Det hela började mer på allvar när han gick en knivkurs och gick med i en lokal slöjdförening.

Det bästa hantverksminnet är tiden på Vindelns Folkhögskola. Just nu går han en utbildning i smide och hoppas på att få jobba mycket praktiskt i framtiden.
En av Tors förebilder är Ghandi. Två lokala favoriter bland slöjdare är Bengt Lidström och Wille Sundqvist.
Inspirationen hittar han främst i traditionellt hantverk från olika delar av världen, t.ex. Indien och Mongoliet men begeistras även av den nordiska konsten. Meditation och naturen är också källor till inspiration.


Bild-147.jpg


Vad är det konstigaste någon har sagt eller frågat rörande ditt hantverkande?
- ”Jag vet inte riktig, men vissa tycker ju att det är mer värt att köpa en kniv eller kosa av plast på konsum.”
Om framtiden när det gäller sitt eget hantverkande tror Tor att han kanske kommer att slöjda och smida i ett enmansföretag vid sidan av annat jobb. Han tror även att han kommer att jobba med unga igen.

Om samhällets framtida syn på slöjd, konst och design säger Tor så här:
- ”Min förhoppning är att människor kommer att börja tröttna på alla massproducerade konsumtionsvaror och börja uppskatta det som är mer genuint. Förövrigt anser jag att ett verk som uttrycker hat och ångest inte kan kallas konst.”Tor B  Tor B  Tor B  Tor B  Tor BSkrivet av Veronica Olofsson