Skriv ut

Sigfrid Engström V.21

Sigfrid Engström, 32år, studerar i Vaggeryd och kommer från Umeå.webvalhall.jpg


Sigfrid sysslar för närvarande med möbelsnickeri, favoritmaterialet är björk.
Det som gör att han fastnat för björken är mest att det är billigt, snyggt och ganska lätt att bearbeta och betsa i olika kulörer. Han arbetar då han har tillgång till skolverkstan, där han snickrar sina möbler.
– Det är roligt att försöka realisera mina visioner, säger Sigfrid Engström.

 

Just nu går han en KY-utbildning på Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd för att bli möbelsnickare.
Valet av möbelsnickeri gjorde han för att kunna arbeta med ett kreativt jobb i framtiden. Han inser dock nu att det är ytterst få inom yrket som klarar sig utan att göra väldigt stora serier och därmed blir jobbet inte så utvecklande.

 

webhyvel.jpgDet senaste Sigfrid har gjort är en soffa som han döpt till ”Electric Explorer” efter gitarren som han fått sin inspiration från. Det som karaktäriserar Sigfrids träarbeten är vikingadesign med böjda linjer, spetsar och taggar. Sigfrid slöjdande började då han tröttnade på sitt jobb och tog ett sabbatsår. Han gick på komvux ett år, där fick han höra av en klasskompis om slöjdlinjen i Vindeln, Västerbotten. Där gick han två givande år och sökte sedan till möbelsnickarutbildningen på Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd, där han nu går. Här näst ska han försöka ta sig in på attributmakarlinjen på Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Sedan gäller det att försöka livnära sig på sina utbildningar så gott det går.

– Jag hoppas och tror att efterfrågan på specialtillverkade prylar kommer att öka, säger Sigfrid Engström.

 

webyxa.jpg
Mest nöjd hittills är han med en yxa som han gjorde under sin tid på Vindelns folkhögskola.
Sigfrid har gjort yxan från scratch. Smitt bladet efter modellen norsk vikingayxa på en kurs hos Baudin i Olofsfors. Skaftet är av paradisäppelträd format efter en färdig mall, han lade till lite spetsar och ristade in alvtecken. Yxskaftet betsades slutligen i olika nyanser för att skapa en använd look.

 

 

Han har visionen om att vara designer/hantverkare och utvecklar sig nu mot möbel och inredningshållet. George Jensen och Alvar Aalto är personer han beundrar, inspirationen finner han på nätet och i möbelbutiker. Det råd Sigfrid vill ge till de som funderar på att bli möbelsnickare är att en bra grundutbildning förenklar arbetet mycket.
Att våga blanda in nya influenser och material så att designen blir fräschare tror han kan förändra hantverkssynen. Om samhällets framtida syn på slöjd, konst och design säger Sigfrid att det går i vågor. Det borde snart börja bli mer populärt, design är väldigt inne nu så man tycker att de andra borde dras med.
Skrivet av Veronica Olofsson