Skriv ut

Patricia Trambevski V.30

patricia.JPGPatricia Trambevski ,28år från Varberg. Designer/formgivare/egenföretagare.


Patricia skapar kläder under eget klädmärke ISELA, skapar inredningar/koncept och frilansar som produkt- och lampdesigner. Hon gör även håruppsättningar och gästföreläser. Favoritmaterialet är textil och då allra helst ull.
Senaste alstret är VEGA - en ny byxmodell och KIMO- en kimonoinspirerad omlottjacka/blus.

Patricia har sedan hon var liten haft en längta att få arbeta med händerna och att bygga upp och skapa saker.
- Jag gjorde många försök med allt från en helt galen smyckeskollektion av makaroner som jag målade med nagellack som jag fått av min mamma och mostrar. Denna sålde jag sedan utanför kvartersbutiken vid 6 års ålder.
Patricia gjorde även allt i hajkboken som var av intresse, hon älskade att pyssla och experimentera.

- Tålamodet var begränsat på den tiden men man tränade kanske upp det lite med alla misslyckade försök.

 

Det tog lite tid innan Patricia hittade rätt och vågade ge utlopp för mina idéer. När hon efterkimologupplost.JPG högstadiet började på estetiska programmet, textilformgivning, mode och design kände hon direkt att hon äntligen hamnat rätt. Patricia ser sig själv som designer/formgivare.

 

Patricia har utvecklats i sitt skapande genom att hon vågar mycket mer idag.
- Innan var jag lite rädd för att ge mig in på nya områden som jag inte kunde så mycket om. Nu läser jag in mig på de områden jag vill jobba med och kör på utan att grubbla för mycket.Patricia tycker det är inspirerande med designers som har en bredd och behärskar många områden.

- Rent formmässigt tycker jag att Torun Bülow-Hübe och Patricia Urgoila är riktigt bra.
Sin inspiration hittar Patricia i lite allt möjligt men några säkra kort är film, resor, folk och musik.

 

Ett projekt som Patricia gjort är tillsammans med Louise Videlyck och Gabrielle Bräuner. De har skapat och byggt upp konceptet kring TRAMPOLIN konst- och designbutik och driver den juni-aug.
-Detta projektet ligger mig varmt om hjärtat då denna butik kombinerat med utställning förhoppningsvis tillför att det händer något som inspirerar i vår lilla stad både invånarna och den nya generationen konstnärer, designers och hantverkare m.m. om hur man kan jobba med detta och se lite av vad som finns.
Patricia tror detta bara är början och hoppas Varberg ska kunna bli en konst- och designstad. Att man kan jobba med sitt yrke här och inte behöver flytta härifrån och man kan handla direkt av lokala konstnärer, designers och formgivare m.m.

 

Patricia tycker att det borde finnas flera konst- och designmarknader/torg och alternativa säljforum runt om i Sverige. Det har börjat växa fram lite i Göteborg och Stockholm, där nyetablerade kan sälja sina alster och folket lätt kan få tag på fin konst och designprodukter till bra priser utan för många mellanhänder och kanske möta designern bakom produkterna.
-Jag var på en designmarknad i London som man bara önskar att den fanns här i Sverige.

 

På frågan om hur Patricia vill att slöjd/hantverk/design ska utvecklas i samhället och vad som krävs för det, svarade hon att hon tycker att det ska bli mer tillgängligt och lättare för folket att köpa konst och design i sin stad. Hon tycker också att det är viktigt att skapa nya sätt och ställen där det är lätt för designers/formgivare/konstnärer att få ut sina alster.
- Här tror jag att vi som skapar måste vara lite kreativa och skapa nya vägar och våga vara lite otraditionella i vårt sätt att sälja och komma ut med våra produkter.

 

Patricia tycker också att man ska reformera skolslöjden så att unga idag ska våga släppa loss och ska få upp ögonen för slöjd/hantverk/design.
Möjlighet till kurser utöver skolan där unga kan få vägledning, inspiration och även att få möjlighet att sälja sina alster och få en inblick i hur det är att ha eget företag och att leva på sitt hantverk/design/konst tycker Patricia också borde finnas.

 

Patricia har en egen hemsida, den är under uppbyggnad men hon hoppas på att den ska bli klar innan höstmörkret kommer. Ni hittar den på www.isela.se

 

Skrivet av Hillevi Svensson