Skriv ut

Markus Tempelman V.35

Markus Tempelman är sedan ett år tillbaka länshemslöjdskonsulent i Värmland med järnet som favoritmaterial och ett stort historiskt intresse som visar sig i det som han tillverkar privat.

flourish_one_horizontal_01.png

- Jag hämtar mycket av min inspiration ifrån historiska förlagor, om det så är för att smida en ljuskrona eller sy ett par läderbyxor. Mitt senaste alster är ett så kallat fällbomslås, av den typ som man kan hitta på gamla dörrar. Mitt lås är dock mer utsmyckat än förlagan och låsdetaljerna är delar av stjärnhimlen. Man kan hitta delar som månen, kometer och stjärnor. Det är kul att smida lås även om det kan bli lite pilligt.


Markus började tidigt att slöjda. Han säger att han nog inte hade något val, att det fanns så mycket idéer som ville förverkligas. En viktig förebild var hans far som fick honom intresserad av smideskonsten.
- Jag blev lärling hos min far som är smed och på den vägen hade jag nog fortsatt om det inte hade varit för att jag skadade mig på ett jobb som jag hade vid sidan om smidet. Jag sadlade om och utbildade mig till hårdslöjdskonsulent på Handarbetets Vänners skola, nu jobbar jag som konsulent i Värmland, mitt hemlän.


Markus träffar många kunniga slöjdare i sitt arbete som han dagligen inspireras av. Han säger att det är en stor tillgång då man jobbar som han gör.
- Jag skulle vilja få mer tid i smedjan och med träarbetena privat, det finns så många spännande tekniker jag kommer i kontakt med i det här yrket. Det är nog mest en fråga om att finna tid att kunna ägna sig åt de saker man brinner för.


I domkyrkan i Karlstad finns ett stort ljusträd som Markus tillverkat tillsammans med sin far, trädet är i järn och flera meter brett. Han berättar att det var en rolig utmaning att vara med och skapa det.


Markus efterlyser fler unga, nytänkande slöjdare och hantverkare i kulturlivet.
- Min förhoppning är att kunna föra in slöjden som en mer naturlig del av det moderna livet, något man gör för att man vill och för att man behöver det. I slöjden finns något av det meditativa som jag verkligen tror dagens människa behöver för att kunna koppla bort stressen.

 


Läs mer om vad som händer hos hemslöjdskonsulenterna i Värmland på deras sida Slöjd i Värmland. Länk

 

Skrivet av Mia Lindgren