Skriv ut

Karolina Olofsson V.18

Karolina Olofsson, 26 årig designer och kundkommunikatör från Umeå. webbild3.jpg

Karolina virkar mössor, pannband, kepsar, vantar, sjalar och mobilfodral.
I huvudsak är det mössor som virkas i allt tänkbart garn.
Hon började virka under en period då hon hade väldigt mycket fritid.
– Det är roligt med unika produkter, de är svåra att hitta i dags läget och därför bestämde jag mig för att ingen mössa skulle vara den andra lik, säger Karolina Olofsson.

 

 

 

 

 

 

webkarrobild.jpg

 

Efter ett tag hade hon väldigt många mössor och visste inte vad hon skulle göra med dem. Det var då hon bestämde sig för att starta ett eget märke, KaoliN och sälja sina produkter i butik. Till hösten beräknar hon att hennes produkter åter finns i butik.
– Det var väldigt lärorikt och roligt. Att se att det man gör uppskattas av andra, säger Karolina.

 

 

Hon tillverkar sina produkter för att hon tycker att det är väldigt roligt. Det är inte helt enkelt dock, ska man sälja i butik får man inte i första hand tänka att man skall tjäna pengar på det, ofta så är det över 50 % som butiken tar för att man får sälja sina produkter där. Det tar tid och materialet i sig är en kostnad sedan ska man skatta på det man säljer och då blir det inte mycket pengar över i slutänden. Det är en hårfin gräns ekonomiskt men ett bra sätt att visa sig berättar Karolina. I dagens samhälle är det få som förstår hur mycket jobb som ligger bakom ett hand gjort alster och det få är få som är villiga att betala för det. Karolina tycker att det är väldigt synd eftersom man går på så sätt miste om de unika sakerna.

Hennes senaste alster är en mössa och ett par vantar till sig själv.
Varje sak har hitintills vart ett projekt för sig.
– Då jag vågar mer och mer och upptäcker nya material som kan användas till produkterna så känner jag att jag utvecklas hela tiden. Det finns inga gränser för fantasin och jag tycker det är väldigt viktigt att våga prova nya saker, säger Karolina.

En av hennes största förebilder är hennes farmor som hon tror kan sy allt. Det finns ingenting som hon inte har en lösning på. Ser man till kända designers så har hon ingen speciell förebild utan imponeras och inspireras utav det hon möter.
Inspirationen finner hon överallt, dyker upp lite nu och då. Oftast kommer hon på någonting i garnaffären när han ser färger eller de olika garnerna tillsammans.webbild4.jpg

Några konstiga kommentarer kring sitt hantverk har hon inte fått. Många undrar hur hon kommer på de olika saker och hur hon har ork att driva på det. Karolina sätter fast lite allt möjligt på sina produkter och då kan det komma frågor om hur hon kom på att sätta just det på mössan.

 

Hantverk har ett speciellt värde och Karolina tror att det är jätteviktigt att inte gå ifrån det, sälja sig för billigt bara för att få någonting sålt är jättefarligt då produkterna tappar sitt värde. I dagens konsumtionssamhälle tror hon att man inte förstår hur mycket arbete det ligger bakom en produkt, man vill handla så billigt som möjligt. Karolina tror att man måste få folk att se det unika i hantverk. Hur det skall gå till kan hon inte svara på men att få upptäcka det fina i det själv är det bästa sättet och att de som håller på med hantverk verkligen visar vad hantverk handlar om.

Om hon var slöjdlärare skulle hon uppmuntra sina elever att låta fantasin flöda. Ingenting är fel. Ofta blir produkten inte likadan som idéen i huvudet men det är bara att fortsätta, det viktigaste är att ha roligt. Practice gives perfect, brukar man säga.
Karolina hoppas på att få hålla på med sitt hantverk så länge hon kan och lever. Eftersom hon inte i dagsläget kan försörja sig på det så kommer hantverkandet ske i mån av tid, men man vet aldrig vad som händer i framtiden.
Hantverk blir mer och mer sällsynt men hon hoppas att man behåller slöjd i skolorna, hantverk är en viktig del av allas historia. Alla kan inte tycka att det är intressant och roligt men Karolina tycker att det är viktigt att det finns kvar och lever vidare.
– Man får inte glömma att allt i grund och botten kommer från hantverk. Saker och ting hamnar inte i hyllorna i affären av sig själv, säger Karolina Olofsson.
webbild5.jpg

Skrivet av Veronica Olofsson