Skriv ut

Karolina Norlin V.22

Karolina Norlin, 27 år. Från Edsbyn, Gävleborgs län.

karolinakorv.jpg
Till modevisningen 2005 på Forsa folkhögskola, utanför Hudiksvall, skapade Karolina en kreation med handtryckta korvar som mönster. Som grund till modevisningen låg elevernas slutkollektioner. Kollektionen skulle vara utarbetad efter ett självvalt tema, varav Karolinas tema blev "Karolina-kulturen". Hon kommer från Edsbyn, Hälsingland och där har hon sålt korv ungefär halva livet. Bratwurst, sojakorv, prinskorv, grillad korv och framförallt falukorv.
Tillmans falukorv! Delins falukorv.


 

– Det är så jäkla folkligt å trevligt med falukorv. Alla möjliga människor köper falukorv och de köps i alla olika storlekar. Formen är så spänstig och skinnet så S&M. Fäbodjäntan är ju också en del i falukorven, säger Karolina Norlin.


Karolina designar och syr kläder, tillverkar smycken och tecknar en del. Favoritmaterial är just nu papper och penna. Hon är konstnär fast jobbar på att bli mer av en hantverkare. Det senaste alstret är en kostym-klänning till sin mamma. Någon egen hemsida har hon inte än men håll utkik efter ”Karolina Krum.”

Hennes slöjdande började i och med hennes intresse för teckning. Hon hatade syslöjd ända fram tills för tre år sedan då hon fick för sig att ta revansch på sin syslöjdsfröken, som tyst konstaterade att hon inte hade någon fallenhet för det där med nål å tråd. Karolina hade lärt sig att teckna mycket bättre så varför skulle hon då inte kunna lära sig att sy bättre.
Som hantverkare utvecklats hon varje dag.
– Jag som inte ens fållade gardiner byter nu foder på kappor och konstruerar egna mönster till plagg jag går och drömmer om, berättar Karolina.

Hon försöker se till att lära sig någon ny detalj på varje nytt plagg hon syr upp.
inspirationen finner hon i korvdisken, på sjukhuset, i musiken ja överallt.
På frågan om vad det konstigaste någon har sagt eller frågat henne rörande sitt
hantverk, så svarar Karolina att det är:
– Ja, det här med att du syr och så, det kan du ju passa på att unna dig nu när du är ung.

Karolina har precis genomfört ett evenemang som heter "Damernas diverse", kort och gott en samling med kreativa damer som under en kväll visade upp sin konst och sitt hantverk.
Många av de skickliga kvinnorna kommer ifrån orten och Karolina är mycket glad för att evenemanget gått av stapeln i lilla Edsbyn.
– Det finns dåligt med tillfällen att visa upp sig på här, hoppas det här kan växa på sikt och bli ett av dem, säger Karolina.

Hennes nästa projekt är Woxstock, ett musik evenemang där hantverket inte lämnas utanför. Länk.

När det gäller framtiden i sitt hantverk så har hon inget utstakat, kanske börjar hon med lapptäcken eller så målar hon träd i olja. Om samhällets framtida syn på slöjd, konst och design säger Karolina att intresset kommer bli större. Hantverk handlar mycket om miljötänk, det kommer att anses viktigare att ta vara på de hantverkare som finns.

Det som Karolina tror kan förändra hantverkssynen är att koordinera ihop det nya miljötänkandet kring exempelvis livsmedelsvaror med hantverk.
– Vi börjar väl förstå nu hur tungt vi missbrukar våra naturresurser varje dag. Allt kan inte hålla på och effektiviseras och prispressas. Höj priset på ditt hantverk och bjud in folk till din verkstad så att de förstår hur mycket tid och kärlek du lägger ned på det du gör, säger Karolina Norlin.

 

Skrivet av Veronica Olofsson