Skriv ut

Farmor, pryl v. 11

Farmor

Farmor
  Skärmen på lampan Farmor är uppbyggd av virkade spetsdukar som har målats, först med en grundfärg och sedan med en magnetfärg. Det är Kristin Bolin som har skapat lampan där hennes farmor Gunvors virkade dukarna har fått ett en helt ny funktion.
Kristin Bolin
Bolin studerar på Högskolan på Gotland, tredje året på programmet Design och konstruktion. I en tillämpningskurs fick de uppdraget att designa en produkt eller möbel som skulle kunna ställas ut på Stockholm Furniture Fair 2008. Temat var plusmöbler och Bolins tolkning var att tillverka något med mer än en funktion. Hon ville bygga en hallampa som även hade uppgiften att hålla ordning på nycklar.

- Jag bestämde mig för att bygga min lampa helt och hållet själv, istället för att som många andra i klassen lämna bort det till ett annat företag. Att fundera ut själva konstruktionen var det svåraste. Jag fick testa mig fram för att hitta smidiga och smarta lösningar som inte inkräktade på min ursprungliga designidé.

Bolin inventerade sin farmors lager av virkade dukar för att sy fast dem på lampskärmsstommen. Hon skulle sedan måla dukarna med en s.k. magnetfärg, en färg som innehåller metallspån. Färgen gör inte att lampan i sig blir magnetisk men bär man en liten magnet på en nyckel så går det att hänga den på skärmen.

Lampskärmen Lampskärmen grudmålad Lampskärmen målad med magnetfärg

- När jag skulle måla så fick jag fel färg från färgaffären, så jag lade ner ett antal timmar på att måla min lampa med en färg som inte alls var magnetisk. Efter att jag fått ny färg var det bara att sätta igång igen och sen flöt det mesta på som det skulle.

- Jag hade lite svårt för att bestämma när lampan skulle vara klar, jag tänkte hela tiden att ”ett lager färg till kanske gör den ännu finare”, men, jag insåg att jag skulle kunna tänka så i evigheter. Så, en dag så var det klart. Allt var målat och hopsatt och jag kände mig nöjd och glad.

Bolin hämtade inspiration från skogens snirkliga stammar och knöliga träd. Hon ville ha en magisk och trolsk känsla över lampa. Med spetsdukarna som, efter lager av färg, fick en helt annan karaktär och den organiska lampfoten som påminner om en stam så skapade hon något som dels var humoristiskt och som lyckades synas på Stockholm Furniture Fair 2008 bland alla produkter.

Farmor
 - Jag har bara fått höra positiva saker om lampan, (om man bortser från en lärare som lite skämtsamt sa att det såg ut som brända våfflor på lampskärmen). På mässan så var det massor av människor som testade att flytta på magnetnyckelringarna och såg helt fascinerade ut! Det var roligt att se deras leenden när de insåg hur den fungerade. Sen har många tyckt att det var roligt att använda spetsdukar till något annat än just dukar.

Skulle någon skulle vara intresserad av att beställa en lampa så skulle Bolin gärna tillverka en till.
- Dock skulle den aldrig kunna få exakt samma utseende, och inte med farmors virkade dukar, mitt lilla lager tog slut till den här lampan. Jag tror nog att min lampa Farmor är ”one of a kind”.


Mia Lindgren