Skriv ut

Anna Palm v.41

annapw.jpgAnna Palm, 23-årig studerade bosatt i Umeå

Art and craft will unite us. Det är texten på Anna Palms senaste verk: tryckta sjalar och t-shirts.
Anna Palm är snart 23 år fyllda, för tillfället bosatt i ett myskollektiv i centrala Umeå och studerar till Museitant på Museologiprogrammet.

 

 

 

 

 


Materialen som Anna arbetar med varierar men textiltryck har länge varit en favorit. Just nu skissar hon på bildmönster med en tanke om att blanda tekniker. Hon vill göra något tovat, grönt och växtlikt.

Anna är uppvuxen med en textillärare till mor och en träintresserad far. När hon var liten hade mamma ett syrum i garaget medan resten av ytan ägnades åt snickeri. Det har alltid funnits tillgång till material och verktyg till båda sakerna. Textilslöjden i skolan var rolig i sig men inget vidare ur kreativ synpunkt.
- Det fanns så många måsten att ta hänsyn till, samma sak var det ibland hemma men jag tror trots detta att intresset har sina rötter därifrån. Ett intresse att göra något med händerna.

Inspirationen till skapandet idag upplever hon kommer från många håll.
- Lugnet kring mina hemtrakter, utflykter till havet och skogarna. En veckas resa i Berlin framkallade en mängd tankar. Men likaväl finns inspirationen i vardagslivet eller hos en fika med vänner.

untitled.jpg

En utställning från förra året blev ett minnesvärd erfarenhet.
- Under tiden jag läste konstvetenskap upptäckte vi i gruppen att det var många som höll på med något kreativt under sin fritid. Målade, tecknade, sydde osv. Någon nämnde att vi borde träffas och visa upp vad vi gör för varandra. Istället expanderade planen och vi började fundera kring en utställning. Det är så lätt att saker som nämns bara rinner ut i sanden och jag hade ingen lust att det gjorde det denna gång. Någonstans på vägen började jag ta tag i saker och peppade alla att vara med utan krav och prestation.  Inte så lätt alla gånger, men många dök upp även de som varit osäkra på om de skulle våga. Det var så himla skoj! Man borde göra så mer. Det kan kännas så bra ibland att ha något att sträva mot och att göra det tillsammans.

untitled-3.jpgOm sin utveckling inom skapandet säger Anna så här:
- Jag vill tro att jag hela tiden utvecklas. Eller det är jag ganska säker på att alla gör. Det jag särskilt tänker på är mitt sätt att se på mitt skapande. Att inte sträva efter ständig perfektion (vad det nu är) eller strävan efter det färdiga resultatet. Göra det jag vill nu! Inte tänka efter så mycket utan göra de saker som faller en in och sedan kunna gå vidare. Kvalitet kanske inte alltid behöver vara i fokus, eller så är det så att kvalitet kan vara olika saker. Som att kvalitet är hur processen tas tillvara.

 

 

Anna beundrar personer som gör som de vill. Som arbetar kravlöst och som njuter av tiden under untitled-4.jpgarbetet. Personer som genom sitt arbete lyckas inspirera andra.

Om framtiden tror sig Anna hålla på med något kreativt en lång tid framöver.
- Jag hoppas på ett mera aktivt utövande någon gång under livets gång, men just nu räcker det med något litet att spendera pauserna i pluggandet med.

- Jag tror folk kommer bygga mer och mer saker själv. Att sätta en personlig prägel på sig själv och sitt hem känns väldigt centralt idag. Men jag hoppas att det framtida skapandet inte kommer att handla om att visa upp sig utan mer om välbefinnande.
- De gånger då tiden runnit iväg och jag totalt gått upp i det jag har för handen är det allra bästa!


Läs mer om Annas tankar om Berlin under Artiklar: Ett annorlunda galleri och Dokumenta #12

Skrivet av Mia Lindgren