Skriv ut

Anna Bjärkvik v.46

annabjarkvik.jpg 

Anna Bjärkvik, 22 årig kläddesigner från Jönköping.


Hon driver företaget Anna Bjärkvik Design, som gör enkla feminina plagg, ofta med finurliga detaljer.
Anna jobbar alltid med ett hållbarhetstänk i grunden, och använder sig mer och mer av ekologiska material. Hon fördelar sin arbetstid mellan att jobba som kläddesigner och yogainstruktör.

Anna designar och tillverkar kläder. Hon gillar att arbeta med olika typer av stickade material. Det ger ett plagg mycket rörelsefrihet, och det blir skönt att bära. Just nu är det en jersey i ekologisk färgväxande bomull som är favoriten.
Det senaste är höst/vinterkollektion 07/08- ”make everyday a fairytale”
Den är lite prinsess- och sago inspirerad, väldigt feminin, med rosetter och djupa ringningar i ryggen. Samtidigt är siluetten enkel och ren.


Anna har alltid älskat att skapa saker med händerna. Så långt tillbaka hon kan minnas.
Det var under hennes tid som konståkare som intresset för kreationer i tyg tog fart, en vacker och uttrycksfull klänning hade stor betydelse för intrycket under tävlingarna.

Anna läste ett tre årigt mode/design program på gymnasiet och sedan har hon en modedesigner examen ifrån Accademia Italiana i Florens.
– ” Jag tror inte man kan lära sig ett hantverk i skolan, men man kan få redskapen för att lära sig. Lite som att lära sig ett språk; du måste komma förbi stadiet då du måste koncentrera dig på det tekniska för att kunna använda dig av hantverket fullt ut.
Och det gör du genom att jobba mycket.”

Anna tror att alla människor har en liten konstnär i sig och hon har turen att få använda sin under arbetstid. Då i form av designer eller hantverkare, det beror på vad sysslan för dagen är säger Anna skrattandes.
Hennes bästa hantverksminne är från när hon gick på högstadiet och fick en hel säck av fantastiska gamla kläder från sin moster. Anna satt och sydde om och hon hade sysselsättning i flera veckor.
– ” Det var nog då som jag riktigt fick upp intresset för att sy just kläder. Eller att sitta och skissa fram en ny kollektion, det är lika kul varje gång.”

Varje gång man står inför ett nytt problem, eller gör en ny grej, så utvecklas man som hantverkare tror Anna. Vilket betyder att man utvecklas lite varje dag. Hon har även utvecklats på det sättet, att det inte bara är formen och färgen på ett plagg som är viktigt. Utan hon vill gärna ha något mervärde i allt hon skapar. Allt ifrån att bäraren till plagget får en viss känsla av att bära det, till att jobba hållbart och använda sjysta material och produktionssätt.
Annas förebilder är alla som gör saker med känsla och inte bara för pengar. Inte sagt att pengar är oviktigt. 
Inspirationen finner hon i en mix av intryck från livet, personer, kroppar, trendrapporter, objekt i sin omgivning är sådant som ger henne inspiration.

– ” Jag utgår alltid från kroppen när jag designar ett nytt plagg. Plagget ska passa på olika typer av kroppar och vara skönt att bära. Inte bara vara snyggt på galgen eller catwalken.”
En fråga som ständigt tycks dyka upp när Anna svarar på frågan vad hon jobbar med är följdfrågan om hon kan sy i knappar och laga hål på en hög kläder han eller hon har hemma berättar Anna roat. Om framtiden tror hon att hantverket inom modebranschen är på väg att växa sig stark igen, efter många år där hantverket fått ge vika för massproduktion och slit och släng. Anna ser en trend där människor vill ha noga utvalda plagg i sin garderob, som någon har lag ner kärlek och arbete på, eller som har någon annan typ av mervärde.


toppmrosett.jpg
kjol2.jpg volangtop.jpg
kjol1.jpguringtoppbak.jpg
pall.jpg   – ” Bara vi som arbetar med någon form av hantverk kan förändra synen, om det är det vi vill, genom att utföra vårt arbete på nya innovativa sätt.”
avslutar Anna Bjärkvik med.
Håll ögonen öppna efter labeln ”Anna Bjärkvik” som man just nu hittar i åtta butiker runt om i Sverige.
Besök även hennes hemsida Anna Bjärkvik Design
Länk
 


Skrivet av Veronica Olofsson