Skriv ut

Amelie Wallenbro V.37

webannelie.jpgAmelie Wallenbro från Lindesberg.
28 årig annonsproducent på Nerikes Allehanda.

Amelie gör ”rockiga” örhängen, tuffa hårspännen, lite alternativa kläder, feministiska skulpturer, mörka akvareller, stora klädhängare i form av träd för att bara nämna några av de material och tekniker som hon använder sig av. Amelie kan inte utse något favoritmaterial då alla har sina unika egenskaper och passar för olika ändamål.

 

 

 weborhangen.jpgDet senaste hon tillverkat är plektrumörhängen och dödskallehårspännen, vilka är de som ligger Amelie varmast om hjärtat just nu.
– De är populära och vissa modeller går åt på en gång, det är riktigt roligt!

Amelie började sitt skapande redan som 4-åring. Hon vaknade tidigt på morgonen och istället för att väcka mamma och pappa satte hon sig och tecknade vid sitt lilla skrivbord. Sen har det bara flutit på och det har varit en naturlig gång att undersöka fler tekniker och material.
Amelie har studerat ett år på Kävesta folkhögskolas linje för bild o form.
– Tiden där var riktigt spännande då vi fick testa silversmide, olika former av textiltryck, trä, måleri och keramik. Under den tiden utvecklades mitt skapande i enorm fart och i dag har jag ett helt annat sätt att arbeta.

 


Amelie ser sig själv som allkonstnär då hon inte kan bestämma sig för endast ett material.
Inspirationen finner hon inom rockmusiken och hela den svängen samt inom filmbranschen. Tim Burton är en person vars idérikedom jag avundas. Vilka kreationer!
Amelie fick frågan; Vilket är ditt bästa hantverksminne?
– Jättesvårt att säga någon enskild grej. Det är nog alla gånger som skapandet bara flyter på, inspirationen är på topp, allt fungerar och resultatet blir tom bättre än vad man tänkt sig. Det har hänt några gånger att jag har överraskat mig själv faktiskt…
Någon konstig fråga eller kommentar rörande sitt hantverkande har hon inte direkt fått.
Hon tror inte folk vågar fråga eller säga något om det inte är positivt, dem håller det nog för sig själva. Får man hoppas, säger Amelie.

webhuskropp.jpg

 

Huskroppen som ligger till grund för klädhängaren som hon gjort är det av hennes alster som Amelie har fått mest uppmärksamhet för.
– Jag är själv verkligt förtjust i huskroppen och tänker INTE sälja den. Jag har fått några bud faktiskt, berättar Amelie leendes. Den tillkom under en uppgift i ”Trä” på Kävesta fhsk där vi skulle tillverka en huskropp, tanken var att arbeta tredimensionellt.
Det var nog bara jag av alla elever som faktiskt blev nöjd med slutresultatet.

 

 

webfeministisk.jpgOm framtiden när det gäller det egna hantverkandet tror Amelie att hon kommer att hålla på i samma utsträckning som nu.
– Givetvis kommer jag att utvecklas och hitta nya material att testa. Drömmen vore ju att bli större, kanske till och med lite erkänd. Om samhällets framtida syn på slöjd, konst och design tror han att den traditionella slöjden kommer att minska, intresset bland dagens unga är svalt och hon tror inte att det kommer att vända. Modern design kommer att bli större.
– Se bara på forum som Designtorget, det är populärt med annorlunda grejer, säger Amelie Wallenbro.

 

 


Hon skapar under namnet ”Kreativitet” och på hemsidan Länk
visar hon upp en hel del av sina skapelser.
Plektrumörhängena och dödskallehårspännena säljer hon under namnet ”Amelie” och vill man köpa ett par örhängen eller hårspännen så finns de till försäljning på Styx i Lindesberg Länk.
Det går även att kontakta henne direkt för en beställning.

Skrivet av Veronica Olofsson