Skriv ut

Välj själv - Välj virkning!


mormorsruta2

Läs texten om att låta sig inspireras och göra egna val, texten om när mormorsrutan blev häftig! 


Jag är helt enkelt inte mycket för att följa trender. Det finns liksom en viss stolthet i att kunna gå emot det som alla andra gör. Gå sin egen väg. Göra sina egna val. Bestämma själv. Ibland sätter jag mig på tvären. Vill inte, för att ”alla andra…”. Att göra tvärtemot bara för att, inte för att det är det jag helst vill…Men vem tjänar på det? 


Trenden var ett faktum. Alla virkade mössor, vantar, mobilfodral och i var och varannan butik syntes väskor, filtar, sjalar. Virktipsen haglade och jag gjorde inte annat än kastade dem åt sidan. Jag skulle minsann inte virka och tog tjurigt fram den anrika nålbindningen samtidigt som jag sneglade åt den fantastiskt färgstarka mormorsrutan. 


Vad var det som hindrade mig? Det faktum att virkning äntligen blivit trendigt och faktiskt ansågs fint och häftigt? Eller var det kanske det tankefrö som någon låtit sätta under min barndom om att virkning ansetts vara fult och onödigt?  Trots att min mormor virkat otroliga mängder och min mor uppmuntrat all slags hantverkande, så hade tydligen virkningens obefogat dåliga rykte etsat sig fast i mitt minne. 


Jag stod alltså med fötterna i två rabatter. Den ena som obotlig skeptiker mot ett oreflekterat trendföljande.  Att inte vilja göra det som anses vara inne för stunden. Den andra fast i en förlegad hantverksnorm. Allt medan mormorsrutan lyste upp världen som en dubbel regnbåge. 


Ni hör ju själva?! Paradoxen är total. Varför välja bort när en kan välja till?!Min nyfikenhet på mormorsrutan var för stark. Trendig eller ej. Jag greppade nålen, garnet och en kunnig vän. 


Det har snart gått ett år sedan jag virkade min första mormorsruta. En liten röd ruta med virknål 3,5. Efter några månader hade jag tillsammans med en vän tillverkat närmare 100 rutor som vi sydde ihop till en filt. Tillfredsställelsen var total!   
Så låt dig följa (vissa) trender. Låt dig påverkas, inspireras och utvecklas. Gör som ”alla andra…” - Virka en mormorsruta!

mormorsrutan1

 

Jag skulle även vilja veta vad Du har för erfarenheter av virkning. Skicka några rader om vad du virkar, hur du virkar, eller något minne du har från andra som virkar. Gärna med bild om det finnes!

Maila mig på anna(snabel a)kravallslojd.se så lägger jag upp dem på sidan.

 

Beskrivning av mormorsrutan: 

http://www.youtube.com/watch?v=N4A75NvouRwhttp://

mormorsrutor.lindstromfamily.se/

Uppsats om virkningens ursprung: 

http://www.uppsatser.se/uppsats/9ab84d1ef2/

Har Du fler tips om virkning så delge dem gärna i kommentarsfältet nedan.


Anna Palm