Skriv ut

Syjuntan i SR P1

syjunta Sveriges Radio P1 sänder programserien Syjuntan i fem delar.
Syjuntan synar en syssla med låg status som blivit revolutionär.
Läs om och lyssna direkt.


syjuntanbrinner SYJUNTAN BRINNER
Syjuntan synar en syssla med låg status som blivit revolutionär. I det första programmet av fem möter vi de som brinner - aktivisterna som tröttnat på att göra fint och följa mönster. Som vill något mer. ”Maska för maska kan vi förändra världen”, skriver den amerikanska konstnären och handarbetsaktivisten Lisa Anne Auerbach på sin blogg, The little red blog of revolutionery knitting. Hon blev världskänd för sina ”dödstalsvantar”, som kritiserade USA:s krig i Irak. I Syjuntan brinner förklarar hon varför hon tycker att en stickad tröja har större politisk tyngd än en t-shirt. Vi träffar Helena Karlsson, 56 år, som lät sitt ursinne gå ut över en lyktstolpe i sitt radhusområde och så följer vi med på gerillastickning i julruschens Stockholm.
Sändes måndag 14 december 2009.
Lyssna HÄRsyjuntanotrosten SYJUNTAN OCH TRÖSTEN
När Inger Marianne Ödlund gick in i väggen blev vägen ut ur krisen något oväntad: hon broderade en tavla, föreställande sina två chefer, med texten ”Tig och lyd!”. Hon broderade sig ur sin livskris. ”Varje stick upp och ner med nålen var en bearbetning. Det var jag och broderiet, vi blev som ett”, säger hon. Syjuntan och trösten handlar om handarbete som överlevnadsstrategi. Om hur ilska och sorg kan gå rakt ut i en nål och för att sen försvinna. Om hur en monoton stickning kan skapa lugn i kaos. Kvinnohistorikern Louise Waldén diskuterar kvinnans rätt att dra sig undan och vara ifred med sitt. Och så pratar vi med arrangörerna bakom en stickretreat - för män.
Sändes måndag 21 december 2009.

Lyssna HÄR


syjuntanrecycled SYJUNTAN RECYCLE
Det finns de som menar att handarbete kan rädda världen från en miljökatastrof. Syjuntan Recycle handlar om det politiska i att göra själv istället för att köpa. Om de som gör nytt av gammalt, lagar strumpor och köper tyg på second hand. För Lisa och Jonatan Malm är ”gör det själv”-vågen mer än bara en trend. Den är ett helt livsprojekt. De bor på en 1800-talsgård utanför Fengersta, fyra mil från Åmål och än har de inte köpt ett enda nytt plagg till lilla Hilma, 6 månader. ”Idag är det något fint att vara 'en sån som gör själv'”, säger Niclas Flink, hemslöjdskonsulent och en av personerna bakom utställningen EcoCraft som på Jönköpings länsmuseum.
Sändes måndag 28 december 2009.
Lyssna HÄR

syjuntanomanlighet SYJUNTAN OCH MANLIGHETEN
”Riktiga män stickar inte”, säger Tommy Nyberg. Han är en av Sveriges få manliga textilslöjdlärare men vågar inte ta upp sin stickning på spårvagnen.
Syjuntan och manligheten handlar om en syssla som är tabu – för männen. Vi lever i världens mest jämställda land men män som handarbetar känner ändå att de måste smussla.
Vi hör vänsterpartisten Johan Lönnroth, som väckte både ilska och beundran när han tog med virkningen in i de politiska rummen. Men inom skidvärlden är det kult för män att virka. Adam Forsberg upptäckte virkningen när han hängde med ett skidgäng i Alperna.
Vad är det egentligen som gör män och handarbete till en sån känslig kombination? Genusvetaren Dag Balkmar reder ut begreppen.
Sändes måndag 4 januari 2010

Lyssna HÄR
.
syjunta SYJUNTAN OCH KAMPEN
Om hatkärleks förhållandet mellan syjuntan och kvinnokampen
"Det är kvinnligt det är liksom inget farligt med det och under den täckmanteln så kan man ägna sig åt väldigt mycke revolutionär verksamhet."
Det är rea på handgjort. Virkade dukar och broderade bonader säljs för en femma på loppis. Är alla de där arbetstimmarna bara förspilld kvinnokraft eller betyder de nånting mer? Sista delen av Syjuntan handlar om hatkärleksförhållandet mellan syjuntan och kvinnokampen. Har juntan varit ett sätt att mötas, diskutera och skaffa sig inflytande eller har handarbetet i själva verket fördröjt kvinnofrigörelsen?
Sändes måndag 11 januari 2010

Lyssna HÄR


Programinformationen kommer från Sveriges Radio P1 programsida Syjuntan

Veronica Olofsson