Skriv ut

Hantverkstips inför midsommarfirandet

Hantverkstips inför midsommarfirandet krans2.jpg                             Favorit i Repris


Midsommar är en högtid mitt i ljusaste sommaren som ger en god anledning till att fira den pågående eller stundande ledigheten eller kanske fira ett schysst sommarjobb. Vad det än är som celebreras så är denna högtid ett utmärkt tillfälle till att använda sina hantverkskunskaper och imponera på släkt och vänner genom att smycka trädgården eller lägenheten med blommor och blader.


I boken Svensk folklivsforskning av Julius Ejdestam kan läsas ”Utmärkande för midsommarfirandet var prydandet med löv och blommor. Vid stugans ingång placerades ett par björkar eller en lövbåge, och stugans inre, stundom även ladugården och stallet smyckades med blommor och grönt. Till städerna fördes massor av björklöv och blomster att säljas till stadsborna.”


webmidsommarfest.jpgMidsommarstången är alltid ett lika säkert kort men det går även att göra spädare och mer lätthanterliga varianter: feststänger av blommor, blad, granris eller av papper och tygremsor. Dessa behöver inte vara lika höga som en majstång och kan varieras mer i utseende eftersom stommen består av smalare sly som lätt kan böjas. Den vertikala pinne som ska sitta i backen bör vara lite grövre för att kunna hålla uppe allt pynt. När de horisontella pinnarna har knutits fast och formats till det utseende som önskas är det bara att gå loss med papper, tyg och blommor och binda fast detta med hjälp av snöre eller ståltråd. Feststänger kan bli fina vägvisare om man gör ett flertal i granna färger och ställer ut längst vägen till festen.


Blomsterkransen i håret är en klassiker. Bind ihop din egen med hjälp av en ståltrådsstomme och blommor, blad och gräs som du hittar vid vägkanten och surrar fast med snöre eller ståltråd.
Gräskronor är snygga att hänga upp i träd eller inomhus. Nu är bästa tiden att plocka gräs. Halvgräset starr blommar extra tjusigt nu och är förträffligt att använda. Läs om hur du tillverkar gräskronor i boken Grönt är skönt av Katarina Ågrkrona3.pngen. Syrenblommor eller schersmin kan träs på en lintråd och bilda en girlang att smycka den färdiga gräskronan med.


För att pynta träden kan konservburkar användas som klipps upp med plåtsax och hackats hål i med en spik till snygga mönster. Pynta med knappar och pärlor, lägg i värmeljus, trä i ett snöre och häng upp i träden.


Det sista tipset gäller om firandet ska ske vid ett vattendrag där det växer mycket vass. Att bygga en vassbåt är då det ultimata flermannaprojektet. Det kräver samarbetsförmåga, god fantasi och en gedigen förberedelse genom att läsa om tillverkningen av Thor Heyerdahls vassbåt Ra men ger lön för mödan när man på midsommarnatten färdas med en hemmabyggd båt på en spegelblank sjö.


Ha en skön och kreativ midsommar.


Mia Lindgren