Skriv ut

Ung Design på Textilmuseet i Borås

Ung design, Foto Jan Berg Textilmuseets övre våningsplan sprakar! Jag får lust att springa, leka, släppa spärrarna och kasta mig in i detta hav av frihet utan hämningar och begränsningar. Vara där inga regler styr och där allt är möjligt! Här visas en klänning i skört tyg med en konstruktion som skapar formen av en boll. Ett plagg i styvt material där formgivaren med bestämdhet hävdat att ”Det ska vara tyg som står ut… Det är det viktigaste!”. En glittrande dräkt av godis verkar vara de yngre besökarnas favorit!

Ung Design är ett projekt där skolbarn har designat klädesplagg genom att teckna. Barnen har arbetat utifrån ett tema och den enda begränsning de haft är att plagget ska kunna bäras samt vara fysiskt möjlig att konstruera. Några av dessa skisser valdes sedan ut för att sys upp, och här är de nu färdiga att beskådas!  
Ung design, Foto Jan Berg En av grundtankarna med projektet handlar om att börja se mode som konstform och ge barn möjligheten att använda mode som uttrycksmedel. När kläderna sys upp möjliggörs det som finns på pappret. Det blir till verklighet. I projektbeskrivningen skriver Fredrik Samuelsson:
”Mode måste inte vara praktisk, stilrent och snyggt. Mode kan vara galet, lekfullt, spännande, gränsöverskridande och inte minst politiskt.
Jag vill med detta designprojekt ge unga människors chans att förverkliga sina visioner och vilda fantasier genom mode.  Jag vill visa att mode kan vara ett lika starkt konstnärligt medium som foto eller måleri. Och vilka skulle kunna bevisa det bättre än unga oförstörda hjärnor, som inte utgår från att ett plagg måste vara en klänning eller ett par byxor, utan egentligen kan se ut hur som helst, så länge man kan klä sig i det.”


Ung design Foto Jan Berg Fredrik Samuelsson menar att mode som konstnärligt medium och uttrycksform behöver komma bort från stämpeln av kravkonventioner och varumärkesslaveri. Det handlar om att öppna ögonen för mode som något roligt, intressant och spännande, inte elitiskt styrt med snäva ramar. 

Många anser nog att vissa av kläderna i projektet Ung Design är både innovativa och vågade men få skulle nog känna sig bekväma i en klänning av färgglada fjädrar eller i en stickad catsuit. Ung Design är en härlig utställning som gör en glad! Och med stolthet visas den upp av Textilmuseet.


Ger utställningen en hint om framtidens catwalkvisningar? Eller ses de bara som festliga teaterkostymer? Är projektet ett
viktigt inlägg i en diskussion om mode eller är det bara är en rolig grej med barn?

Vad är mode för dig? Diskutera vidare på forumet: Länk

Foto av Jan Berg
Anna Palm