Skriv ut

Trender på Stockholm Furniture Fair

Högskolan i Kalmars monter Stockholm Furniture Fair gick av stapeln 4-8 februari och bestod som vanligt både av etablerade möbelföretagen, uppstickande nischade företag och skolor där elever söker branchkontakter och visar upp sina designfärdigheter.

I Green house där skolor och unga företag samsas märks de trender som präglar designområdet just nu. Det är en back to nature-känsla över många montrar med
färger i vitt, grått, svart, grönt och brunt. Delar av Konstfack monter och montern hos Industrial Design vid Lunds universitet hade golven täckta av torra löv respektive jord och bark. Högskolan i Kalmar hade under hösten arbetat med kulturarv och det syntes på deras väggar som pryddes av gamla svartvita bondromatiska fotografier. Dessutom fanns i var och varannan monter någon produkt tillverkad av filt. Det ska vara mjukt, lugnt och harmoniskt med en längtan efter autenticitet.
En av de mest intressanta montrarna på Green house stod norska mastesstudenterna på Produktdesign, Akershus universitet i Oslo för. De hade fått uppgiften att skriva om kultur och mångfald och sedan konstruera en begravningskista som passade den valda kulturen. Studenten Julie Utgård berättar om de olika kistornas material och den symbolik som flera av dem bär. En kista är tillverkad i torv som lätt bryts ner i marken, en annan är gjord i metall som inte är rostskyddsbehandlad utan rostar bort inom loppet av några år, och enligt henne snabbare än en träkista förmultnar. Julie berättar också om den positiva respons som de har fått från begravningsbranschen och hur deras kistor kommer att finnas med i reportage i branschtidningen för norska kisttillverkare.
Yao Hengs kista i papper Marcus Martinuzzis kista i metall Julie Nordangs kista

Och självklart fanns det mängder med stolar. Överallt dessa stolar i alla möjliga material och former, mer eller mindre lämpade att sitta på. Varifrån kommer denna dröm om den perfekta stolen? Kanske har det med arvet från Carl Malmsten och Bruno Mathsson att göra. Eller är det den ultimata möbeln? I alla fall har nog närapå alla designstudenter gått igenom stolen och försökt att göra sin egen variant, vilket märktes i många montrar.
Living stone av Josefin Premberg Stol av Olivier Tripod

Den mest tydliga tendensen var iallafall naturen som letade sig in i mässan i form av gräsmattor, skalbaggstapeter och mossits på betongfotölj. Är det kanske klimatkrisen som har satt sina spår eller är det något större som vi har fått se början på här?

Mia Lindgren