Skriv ut

Skäggstudio för oss utan ansiktsbehåring

intro_skagg_slojd

I skrivandets stund sitter jag vid en dator i Umeå iförd ett lånat lösskägg i ull. Jag har precis varit och besökt Heidi Lunabbas skäggstudio i Umeå för damer och andra som saknar skäggväxt. Tyvärr var kön för lång för att jag skulle få den lilla mustasch som jag hade önskat. Jag fick ett samtal med Heidi istället medan hon beklädde en kvinna i ett rödlätt helskägg.

lf_7_h_lunabbaIdén till Studio Vilgefortis väcktes för två år sedan då Heidi Lunabba och hennes vänner hade en killfest där de klädde sig i killkläder, spelade bordshockey och gick på krogen som män. Heidi tänkte att ett konstprojekt skulle kunna göras utifrån det och i oktober 2008 uppförde hon sin första Studio Vilgefortis på en queerfestival i Bologna.


Studio Vilgefortis har fått sitt namn efter St Wilgefortis som var ett kvinnligt helgon, populär under medeltiden som beskyddare från vedermödor och misshandlande män. Enligt legenden skulle Wilgefortis giftas bort med en hednisk kung men för att slippa det oönskade bröllopet bad hon till Gud att hon skulle bli så motbjudande att kungen inte ville gifta sig med henne. Som svar på sina böner började ett skägg att växa på henne.  Bröllopet stoppades men Wilgefortis far blev så arg att han lät korsfästa henne.


Sedan 2008 har fler än 60 personer, flest kvinnor, fått ansiktsbehåring av Heidi Lunabba. De olika varianterna av skägg och mustascher finns i en pärm så att deltagarna själva kan välja hur deras ansikten ska se ut. Heidi Lunabba ägnar sedan ca 30 minuter åt att klistra fast skägget och när det är klart fotograferas personen till ett bildspel som visas på utställningar. Just nu finns hennes bildspel i utställningen Lost ang Found: Queerying the Archive på Bildmuseet i Umeå fram till 2010-04-25.

3skagg_slojd 4skagg_slojd


Sofia Johansson är praktikant på Bildmuseet i Umeå som har bjudit in Heidi Lunabba tycker att det är ett väldigt intressant projekt.

- Alla kan anknyta till skägg. Dessutom är det väldigt fint hantverk som Heidi gör.


2skagg_slojd 1skagg_slojd

Skäggen sitter fast i någon dag och Heidi Lunabba berättar att hon träffat några av dem hon har skäggbeklätt senare.
-Det är kul att höra hur de har upplevt sitt skägg. Några som hade varit ute på krogen med sina skägg berättade att de riktiga männen hade blivit lite avundsjuka.

Läs mer om Heidi Lunabba här: Länk

Visitationen gjordes 2010-03-27 i MVG-gallerian, Umeå.

Mia Lindgren