Skriv ut

Rotlös? – Nej Tidlös!

krona I Botsmark, Västerbotten finns ortens och även en av Sveriges kunnigaste rotslöjdare Gunnel Eriksson. Under årsmötesdagen, för Västerbottenkretsen i Riksföreningen för Handvävning, den 14 mars berättade och visade Gunnel rotens möjligheter.

För Gunnel Eriksson började det hela 1966, när hon gick en veckas kurs hos en Hemslöjdskonsulent som sett och lärt sig om rotslöjd i norra Sverige. Till en början varvade Gunnel rot med näver och kunskapen växte i samma takt som intresset. Hon utbildade sig till handledare och rotslöjden drog stor publik ända fram till mitten på 70 talet. När det allmänna intresset dalade för slöjdarten så vidareutvecklade och förfinade Gunnel sitt eget arbete och är i dag en av Sveriges kunnigaste rotslöjdare.

brorch armband

Vid ett uppdukat bord med allt från korgar, fat, burkar till brudkrona, armband och smycken visar Gunnel
med vana händer hur man skapar med rötter. Hon berättar om sina lite annorlunda beställningar på en cowboyhatt, cylinderhatt och en fiskeväska. Det som Gunnel tycker är roligast är att börja med något och bara se vad som växer fram.

bordet

visar
storfat

Att slöjda med rot är ett otroligt tidskrävande handarbete. Gunnel uppskattar att detta större rotfat tog mellan 60 till 70 arbetstimmar att färdigställa men då får vi väga in att Gunnel kan sin sak och arbetar snabbt.
Förr fanns vetskapen om och hur dessa föremål tillverkades vilket gav gemene man förståelse för och kunskap om värdet i föremålen, vilket Gunnel tycker nu har till viss del gått förlorad idag.

Rot är mycket tidsbeständig och hör till den miljövänliga slöjden. Rotslöjden finns över hela värden, det är bara materialen som varierar. I Sverige och i Gunnels arbeten är det björk eller granrot som används.

Till alla er som har rotslöjdade föremål hemma har Gunnel Eriksson några bra skötseltips:

- Rengör med dammsugare, då får du enkelt bort brödsmulor och småskräp.
- Om  föremålet blir blött, torka det fort gärna med hårtork.
- Fräscha upp med vinsyra, det har en blekande effekt.
- Använd dina föremål.
gunnel


 

Visitationen gjordes den 14 mars 2009 Veronica Olofsson