Skriv ut

Påskmingel på Hemslöjden i Östergötland

Skyltfönstret på Hemslöjden Östergötland

Mingel är ett trevligt sätt att locka till uppmärksamhet och i veckan befann sig tidskriften Hemslöjden på butiken Hemslöjden i Linköping för att bjuda på smygläsninga av sitt nya påsknummer vilket innehåller extra mycket östgötsk slöjd.


Hemslöjdskonsulent Ann-Sofie Svansbo hade i butikens galleri dukat upp ett långfredagsbord med allt som behövs för att kunna bjuda på en påskmåltid: brödkorg i näver, vita uppläggningsfat, drejade svarta tallrikar, broderade äggvärmare, handdukar från Klässbols linneväveri, en äggkorg i luffarslöjd med formen av en höna och därtill björkris, ännu utan antydan till musöron.

Påskdukning Ann-Sofie Svansbo visar upp broderade äggvärmare

Efter att tittat på dukningen och blivit påskpyntsinspirerad av de plåtkycklingar som såldes i butiken så berättade Hemslöjdens chefsredaktör Celia Dackenberg om den 75-åriga tidskriften för att sedan intervjua några av de medverkande i påsknummret.

Den långsmala butiken fylld med människor gjorde sig dock inte så bra för intervjuer. Många var de som inte såg de produkter som presenterades och de personer som hade tillverkat dem, vilket var synd eftersom det inte är ofta som så många professionella slöjdare och konsthantverkare finns på samma plats samtidigt. För oss som råkat hamna längst fram var det spännande att både få se och höra för att därefter själv kunna prata med några av dem som slöjdar och bläddra i det färska påsknummret.

Mia Lindgren