Skriv ut

Når er inte – Kött i Kungälv

intro
I egenskap av bibliotekarie har jag ibland förmånen att ordna utställningar på min arbetsplats, lite som när man hade ”visa och berätta” i skolan, något mer seriöst kanske. Under vintern har jag visat upp bland annat skräckserier och punk. Saker som jag på det hela taget var nöjd med. Extra spännande var det dock i lördags när vi hade vernissage för Erik Torstenssons utställning
Når er inte”.En utställning av textil och bild som konstnären själv presenterade så här;

”Med inspiration från Levinas till Giger vill jag göra en utställning om den Andres totala onåbarhet, känslan av att vi bara är planeter som cirklar och en vilja att mötas utan hud. Verken som visas är främst textila skulpturer och bilder.”

erik1

Erik har vid tidigare tillfällen visat upp några av sina tovade figurer (eller otäcka tomtar som mina kollegor har valt att kalla det) när vi suttit och haft quizkväll i Göteborg. Detta har såklart läskat mig och byggt upp en förväntan. Speciellt den tovade figuren Griskramaren gjort mig ivrig på att få se mer.

erik5

erik2

När det väl var dags infriades mina förhoppningar och förväntningar. Kring 15 ”otäcka tomtar”, köttbörsar, blobbar och annat ställdes ut. Blobbarna, börsarna och flera av dockorna hade en ”brännskadad” yta och utseende, något som var intressant att se. Utställningen var välbesökt. Som besökare kunde man även prova de djurmasker som konstnären tagit med sig. Jag passade på att förvandla mig till fågel. Det var varmt och svårt att andas, men samtidigt intressant.

En annan lustig aspekt med Eriks utställning var att flera av hans utställningsföremål på ett udda sätt materialiserade en obehaglig dröm jag haft om en ”otäck bok” för någon vecka sedan. Jag antar att det är ett varningstecken när man som bibliotekarie drömmer om otäcka böcker. Men i alla fall, dem otäcka boken var ett sorts fotobok med bilder av kroppar, och liknande, stadda i olika stadier av upplösning. När sedan utställningen gav mig rent materiella prov på detta upplevde jag en känsla av kontinuitet och mening. I övrigt behöver jag nog införskaffa en köttbörs också.

erik3

Utställningen visas 2011-01-22 - 2011-02-05
På Kungälvs stadsbibliotek, läs mer:  LÄNK       

Hjalte Strandén