Skriv ut

Midsommar på Gammlia

Traditionellt midsommarfirande på Gammlia i Umeå.
mstang.jpg tovemajne.jpg
Vad är det som är så speciellt med midsommar?

På midsommarafton begav jag mig till Gammliaområdet, Västerbottensmuseums friluftsmuseum för att söka svaret på frågan. Redan innan firandet officiellt hade startat, så var området fyllt av förväntansfulla midsommarfirande. Ett flertal aktiviteter erbjöds och jag tog mig en närmare titt på några utav dem.Mitt på gårdstunet hittade jag Tove Sandell och Maine Wallentinson som med hjälp av besökande barn var i full färd med att smycka majstången.
Jag ställde frågan till dem om vad som är så speciellt med midsommar.
Midsommar är startskottet på sommaren, svarar Maine Wallentinson.
Tove Sandell tycker att detta är eldprovet, klarar man av jobbet denna dag så går resten av sommaren bra.


petrahast.jpg
Hästskjuts hör midsommarn till. Kusken heter Petra Hultman och det som hon tycket är speciellt med midsommar är alla glada människor och alla finklädda barn.
Strosade mellan gärdesgårdarna och tittade på alla familjer som hade picknick i kohagen, gemytligt lite som i Emil i Lönneberga...

mari2.jpg mari.jpg krans.jpg


Mari Paajnen, för dagen skolfröken, står utanför det gamla skolhuset och visar hur man binder en midsommarkrans. För henne är det speciella med midsommar att alla är glada, solen lyser och traditionen i sig gör det hela speciellt.
Fylld med midsommarkänsla, en doftande lövkrans och lite närmare svaret på vad som är så speciellt med midsommar lämnar jag firandet på Gammlia.

Skrivet av Veronica Olofsson