Skriv ut

Korsmässomarknaden

Korsmässomarknaden

korsmasso3.jpg


Hösten 2007 så regnade bokstavligen det årets Korsmässomarknad i stadsparken i Härnösand bort. Det var därför med oro jag och de andra hantverkare och odlare som skulle medverka på årets upplaga följde väderprognoserna under veckan. Men som så många andra år så kom den första söndagen i september med sol och vackert väder och ännu en trevlig marknadsupplevelse.

Marknad med tradition
Korsmässomarknaden i Härnösand har i sin nuvarande form funnits i 23 år, då man återupplivade traditionen med Korsmässomarknad till Härnösands stads 400-årsjubileum. Som arrangör står vävstugan i Härnösand. Från att tidigare ha varit belägen i parken nedanför gamla fängelset anordnas den numera sedan några år tillbaka i stadsparken belägen ovanför domkyrkan.

Historiskt sett har Korsmässomarknaden anor sedan 1700-talet, som en av de årliga marknader som alltid anordnas vid samma tid på året och blev såväl en mötesplats som en möjlighet att införskaffa de varor som självhushållen inte själva kunde producera.

Hög kvalité på hantverk och skördeprodukter
Även idag är Korsmässomarknaden väl inarbetad såväl hos Härnösandsbor som övriga länsbor. Marknaden står för hög kvalité både när det gäller hantverksprodukterna såväl som skördeprodukterna. För att få stå på marknaden krävs att man lämnar in av sina produkter till ett produktråd som avgör om de håller måttet.


korsmasso1.jpg

Utbudet på årets marknad var som alltid varierat. Allt ifrån torkad svamp, stickade och nålbundna vantar, väv- och hemslöjdförening som visade upp sig, trä- och näverprodukter till keramik och såväl traditionell som nyskapande vävkonst visades upp och såldes.


korsmasso2.jpg


Glädjande nog så är också åldrarna på såväl hantverkare som besökare varierande. Såväl vid Hemslöjdens bord som ute bland de andra hantverkarna varierade åldrarna från omkring 20 år till uppemot 80 år. Och bland besökarna är spridningen ännu större. Korsmässomarknaden är verkligen ett bevis på att intresset för slöjd av god kvalité är stort!
Korsmässomarknaden ägde i år rum den 7 september 2008.
Lillemor Elfgren