Skriv ut

Knivkonst

Knivkonst
Vid ett besök på Brynge Kulturområde söder om Örnsköldsvik, möts besökarna av Birger Johansson, tillverkare av knivar. Strategiskt placerad och med en inbjudande attityd står Birger Johansson utanför Alberts Bod, innehållandes butik och konsthantverksutställning, redo att berätta om sin verksamhet.


Birger Johansson har tillverkat knivar sedan 80-talet och ställt upp i diverse knivtävlingar. Tävling är dock inte det som ligger bakom drivet, utan intresset. Med en bakgrund som jägare ligger passionen i att tillverka knivar till jakt och fritid. Knivskaften tillverkas av trä och slidorna ofta i horn, knivbladen beställer han istället från andra hantverkare. Föremålen är dekorerade med detaljerad ornamentik, kombinationer ur eget huvud men även med inspiration från samiska mönster. När det gäller formgivning och utsmyckning är målet att skapa harmoni mellan kniv och slida. Johansson berättar att bakom de större knivarna ligger mer än hundra arbetstimmar.
Kniv Liten kniv
Mitt bland alla jaktknivar och fiskeklubbor gömmer sig en minst sagt liten överraskning; ett örhänge/smycke i form av en kniv. Smycket är inte större än två centimeter och höjdpunkten nås helt klart när Birger visar hur en liten kniv med blad och allt går att dra ur sitt hölje. 

Läs mer på Länk
Anna Palm