Skriv ut

Höga Kusten Expo

Höga Kusten ExpoHöga Kusten Expo

I slutet av juni öppnade dörrarna till hantverksutställningen Höga Kusten Expo. Utställningen är belägen i Ullånger men med deltagare från hela Sverige. Flera av dem är återkommande utställare men även första års utställare finns med.

Höga Kusten Expo har funnits i 29 år och växer sig allt större. Deltagarantalet har ökat och Karin Wallén som är arrangör och utställningsansvarig berättar att detta är första året som de blivit tvungna att tacka nej till sökanden, men så har kvalitén höjts också menar hon.

De dryga 40 deltagarna har tilldelats ett varsitt bord där de utställningsansvariga sedan fått husera fritt med utställningens formgivning. Mängden gör det dock svårt att få överblick och lätt att missa de små sakerna. Jag kastar mig ändå in i utställningen med glädje över att det går att samla så många under samma tak. Borden är fyllda till bredden med tovade tofflor, vävda mattor, smidda ljusstakar och fat, lapptäcken och smycken i olika tekniker.

Höga Kusten Expo
Höga Kusten Expo
tovade_tofflor.jpg smide.jpg


Det är inget lätt arbete att få en helhet med så många föremål och uttryck menar, Karin Wallén, men känner sig nöjd med resultatet. Wallén trycker även på det faktum att detta är en grupputställning och att som deltagare skall man ha inställningen att även kunna tala för andras sak och inte enbart fokusera på sitt eget.

Även om utställningen till största del består av traditionella tekniker och uttryck tror Elisabeth Johansson och Birgitta Stefani, två textila utställare, att hantverket absolut har en framtid, dock med en ny tappning. De tror båda att inredningsprogrammen har stor inverkan på ett ökat skapande till det egna hemmet.

Nästa år väntar 30 års jubileum något som både arrangörer och utställare ser framemot.


Anna Palm