Skriv ut

Göteborgs kulturkalas

webblomkorg Stickning och hantverk på Göteborgs kulturkalas.

Göteborgs kulturkalas är ett återkommande arrangemang i augusti där staden under en vecka fylls med olika aktiviteter. Även hantverk och slöjd finns representerat, i form av konsthantverksmarknad, barnaktiviteter samt workshop även för vuxna. I Bältesspännarparken vid Avenyn har organisationen Coats under fredagen, lördagen och söndagen virk-stick och brodericafé, där vem som vill får slå sig ner och prova på teknikerna.

Coats är en organisation som grundades i Skottland för över tvåhundra år sedan och fungerar som grossistföretag över hela världen. Produkterna som tillhandahålls är framförallt garn och tyg och målet är helt enkelt att göra hantverket till en populär hobby.

weba2 webcykel

Det är också det mål som Katarina från Coats uppger när jag fångar in henne för att ställa några frågor om hantverkstältet i parken. Syftet är få folk att börja sticka, virka och syssla med hantverk. Tältet flödar av färg och föremål, garn, stickor, virknålar, stickade blomkrukor, jumbostickor, elkabelrulle upprullad med garn och en elegant instickad cykel. Distrubutionen
av ”I love knitting”-tags pågår för fullt och en sådan bär man ju som äkta slöjdare med djup stolthet.
weba1

Besökarna är i alla åldrar och intresset är stort. När man slår sig ner i tältet för att sticka, virka eller brodera är det inte bara slöjd på måfå som gäller, utan besökarna förses med en uppgift. Sticka, virka eller brodera en ruta på cirka 20 gånger 20 centimeter. Dessa rutor ska sedan sammanfogas till vad som hoppas bli Sveriges största lapptäcke. När det väl är gjort, ska täcket slaktas till mindre, mer hanterbara bitar och skickas till behövande barn. Detta projekt pågår september ut, och den som vill delta kan skicka sitt bidrag, se adress nedan.När täcket är färdigmonterat kommer resultatet att publiceras på Coats hemsida: www.coatscrafts.se

webm1

Det är bara att önska lycka till och hoppas att täcket blir en intressant succé. Samt att hantverkstältet lyckats fånga upp både gamla stickrävar och nya förmågor. Att döma av hur tältet och intresset tog sig ut på fredagseftermiddagen är det på god väg.

Visitationen gjordes fredagen den 14 augusti 2009.
Bidrag till lapptäcket sänds till:
Coats Expotex
att: Ewa
Ja Wettergrensgatan 7
421 30 Göteborg.
Sista dag är 30 september 2009
Petra Svensson