Skriv ut

Gatuliv i Umeå

umeassignum Gatuliv i Umeå- Vävdesign som betraktar.
Kursen Vävdesign - från idé till uttryck vid Umeå universitet har lämnat campus för att ställa ut på Kafé Station i Umeås centrum, nära till det som inspirerat.

stadensljus Under tio veckor har de nio kursdeltagarna utforskat, prövat och experimenterat. De har under den senare halvan av kurstiden arbetat med vävning utifrån temat Gatuliv i Umeå. Resultatet visas nu på en av Umeås Kaféer med närheten till gatulivet.


Ingressbilden överst:
Umeås Signum
av Merit Arvidsson
Björkar liksom människor, uteserveringar, cykelbanor och älven visar att vi är i Umeå.

Stadens ljus
av Maria Kamfjord
En ljusinstallation inspirerad av änglabänkarna "Laddningsplats för ljushuvuden" utanför Norrlandsoperan. Tänkt som en prototyp till en form av ljusterapi, där man sätter sig inuti cylindern. och på så sätt får ljus som oftast saknas i Umeå under vinterhalvåret.
narmanlydter
När man lyfter blicken uppåt
av Katarina Hofverberg
Kudde med inspiration från siluetter, torn, himlen och gatlyktor. Under temat är fångat i stämning och formspråk.
vernissage1 Livet bland kullerstenar
av Petra Segetorp
Pläd i ull, där inspirationen är hämtad från olika slags gatstenar. Stenens kalla, kantiga struktur, omvandlad till en värmande pläd.

 

kappa detaljlov
knapp
helenpalm

Helen Palm sökte till kursen som är på 15,0 hp för att vidareutveckla sina vävkunskaper och för att ha kul.
Björken var utgångspunkten och hon ville väva i ull och gärna en enkel design utan att det för den delen bli enkelt. Först var tanken att göra en rya och fritt mönstra den för att likna björkens stam. Efter några fältstudier och med tanken på att ingen björk är den andra lik lämnade hon idén och beslöt sig för att skapa ett kapptyg.
Pepitarutigt blev mönstervalet och sina tidigare sömnadskunskaper kom väl till pass. Knapparna på kappan är skapade av hennes kusin Linda Norberg.

Nästa anhalt för Helen Palm blir lärarprogrammet som börjar redan nästa vecka. Hon påpekar att vanligtvis så brukar man först börja programmet och sedan gå tillvalskurserna. Kursen Vävdesign kan nämligen även väljas som specialisering inom lärarutbildningen.

Utställningen pågår 12-14 januari på Kafé Station i Umeå.
Visitationen gjordes 2010-01-12
Veronica Olofsson