Skriv ut

Ett ljusgrått hotell på norra Gotland

Furillen

En ljusgrå fabrik på en avskild halvö på norra Gotland har förvandlats till ett designhotell dit människor kommer för att både vila och skärpa sina sinnen.

Hotellet har utsikt både mot havet och mot de stora grusberg som lämnats kvar sedan fabriksperioden. Vinden tar i ordentligt men solen skiner den vårdag då vi kom dit på besök. En kvinna sitter utanför sitt hotellrum och verkar njuta av solen samtidigt som hon är välklädd för blåsten. När vårt sällskap om tre personer kommer in i hotellet så är det väldigt lugnt, två ur personalen förbereder inför den kommande valborgshelgen och två andra personer frågar om de får titta runt på hotellet. Annicas röda tröja, Veronicas rosa lugg och min sjal i samma färg sticker ut i den annars helt igenom grå inredningen. En kvinna ur personalen berättar att många kommer hit på konferens för att det är så rofyllt för ögonen, det finns inga färger att bli distraherad av.

 


Den grå tonen gör att det verkligen känns lugnt. Fårfällar på golv och bänkar gör det ombonat trots den annars avskalade inredningen. Skeppshultscyklarna som gästerna kan låna är lackade för att passa in i hotellets färgskala.

Hotellet äger också ett antal eremitkojor som är utställda runt om på halvön för dem som vill ha ett spartanskt leverne i avskildhet. Om man vill bosätta sig på Furillen så säljer hotellet också tomter som personer som vill ha en avskild bostad att dra sig undran till kan köpa.

Furillen Furillen
furillen1

Även om man inte har råd eller vilja att bosätta sig på Furillen så är platsen värd ett besök, både för sitt landskap och för det hotell som i varje fall jag inte känner någon motsvarighet till. Efter några timmar på halvön är vi trötta av all blåst men jag känner mig inspirerad till en spartansk ljusgrå inredning i mitt nästa hem.

Mia Lindgren