Skriv ut

Designmarknad på Hamnmagasinet

Klara Enmark Jag skulle vilja slå ett slag för julklappar som skänker glädje till fler än en person! För precis en vecka sedan var det ännu en gång dags för Designmarknad på Hamnmagasinet i Umeå, och där fanns det gott om sådana!


Asylgruppen var där, Committo var där, Aska var där, Maria Engström var där, Klara Enmark var där och många fler var där.

Committo och Aska är två nya verksamheter uppkomna ur det som kallas för Ung Företagsamhet. Committo betyder förena på latin och deras verksamhet bygger på visionen att samhället skall bli mer integrerat. Under designmarknaden sålde de tröjor med texten ”The world is created through our thoughts”, samt brickor med namn som tidigare varit ovanliga i Sverige. De menar att detta kan vara ett steg att normalisera utländska namn. Företaget Committo är även ute på skolor och informerar högstadieungdomar om begreppet integration, de vill att ungdomar skall bli mer aktiva i detta arbete. En del av pengarna som kommer in genom försäljningen kommer sedan gå till någon hjälporganisation.
Committo
.Företaget Aska består av fem personer som läser Designprogrammet på Dragonskolan. De har köpt in vanliga t-shirts som de sedan satt sin egen prägel på. Tjugofem kronor per topp skänker de sedan till ”Läkare utan gränser”.
Asylgruppen hade tillverkat väskor, kalendrar och plånböcker. Eftersom de är en ideell förening går pengarna till deras fortsatta verksamhet. Asylgruppen Umeå arbetar med personer som söker asyl och deras rättigheter, de hjälper till vid exempelvis kontakt med myndigheter, förmedling av advokater och läkare. Klara Enmark är en av medlemmarna i Asylgruppen och hon sålde tavlor med budskap som handlade om frihet och humanitet. Maria Engström hade tillverkat plånböcker av gamla tetraförpackningar.
Bra för miljön = bra för människan!
Maria Engström

Designmarknaden på Hamnmagasinet ägde rum den 14 december 2008
Anna Palm