Skriv ut

Brynge Kulturområde.

Brynge Kulturområde


spetsvagg.jpg Brynge Kulturområde är en kulturhistorisk plats med anor från 1700-talet och tidig
industrialisering. På området visas bl.a. en utställning om linberedning och i 
Alberts bod samsas butik med konsthantverksutställning.


I logen där säden tidigare tröskats med hästdragen tröskvagn hushåller numera en permanent linutställning. Utställningen behandlar frågan ”Vad ger en 1m2 linåker?”
Tanken är att besökaren skall kunna följa linberedningen och se resultatet från 1m2 lin och lära sig om de olika arbetsmomenten, från frö till färdig väv. Utställningen är intressant och är ett bra försök till att tydliggöra processerna kring linberedning, dessvärre håller inte den pedagogiska tanken hela vägen. Trots detta tror jag ändå att besökaren kan tillgodogöra sig något ur utställningen om än inte detaljerna. Linutställningen får dock ett plus i kanten då besökaren ges möjlighet till en taktil upplevelse.

spetskrona.jpg Söder om Örnsköldsvik inåt landet finner den intresserade, Brynge Kulturområde. Platsen har utgjort grunden för områdets industrialisering, här finns ett stycke 1700-tals historia bevarat bl.a. genom en lärftmangel, sågverk och sågställarbostäder. Ett gammalt kraftverk från 1924 är numera en stor konsthall. 19 juli öppnade en ny utställning och det är arbeten ur vävstugorna som visas upp.

Vid Brynge Kulturområde kan även Alberts bod besökas, här finns en liten butik med hemmagjord honung och diverse andra ätbara saker samsas på samma plan som en liten utställning med spetsar. Övre plan visar hantverk från trakten, textiltryckta handdukar, smidda takkronor, tovade väskor är några av de uttryck som tagit plats.

rotatlin.jpg linvav.jpg

Självklart finns även ett fik på området, Café Linlyckan som kan skryta med att alltid servera hembakat och hemlagat med lokala råvaror som bas i matlagningen.

Anna Palm
Läs mer om Brynge Kulturområde Länk