Skriv ut

Britta Marakatt-Labba

weblabba4 Bildmuseet i Umeå pressenterar konstnären
Britta Marakatt-Labba i hennes hittills största separatutställning Kosmos.

Med stygn tätt, spritt och fokuserat breder en berättelse som är 40 cm hög och hela 24 meter lång fram längs väggen på vitt linne.
Här nedan visas bara en liten del av hela verket.

webtromso3a

webtromso3

Med en fantastisk detaljrikedom och oväntade inslag använder sig Britta Marakatt-Labba sig av stygn i tunt ull, lin och silkegarn i denna skildring av det samiska folkets historia. Det är på ett skickligt sätt som hon använder sig av färdigheten att utlåta stygn för att få en djuphet och ett levande flöde i berättelsen där tidsepokerna går in i varandra.
Verket tog nära fyra år att färdigställa och gjordes på uppdrag av norska statens utsmyckningsfond/KORO för den stora aulan i Tromsö och kom på plats 2007.

Det är en fängslande utställning och bilder av verk i all ära men i detta fall så gör de alsterna ingen rättvisa så jag rekommenderar varmt ett besök om du har vägarna förbi Umeå.

Utställningen består totalt av drygt femtio textila arbeten av konstnären, inlånade från ett trettiotal olika ägare och kan beskådas fram till den 26 april 2009 på Bildmuseet i Umeå.

 

Visitationen gjordes den 5 april 2009. Veronica Olofsson