Skriv ut

Kulturernas Karneval i Uppsala

kulturernaskarneval_smed

I helgen arrangerades Kulturernas Karneval i Uppsalas stadspark. En härlig blandning av kulturella uttryck från olika platser. Dans, musik, konst och slöjd. En plats för möten och inspiration.
Stadsparken i Uppsala förvandlades under lördagen till en festplats för stora och små med kulturen i centrum. Här samlades en bred spektra av kulturyttringar; konst, musik, dans, mat, slöjd. Allt under namnet Kulturernas Karneval. Under dagen gick ett karnevalståg genom staden och på festområdet spelade flera band och dansgrupperna bytte ständigt av varandra på Parksnäckans scen. Själv var jag där för att i första hand spana in hantverkarnas verksamhet. Det första jag stötte på var inplastade målningar och teckningar. Intill dessa låg ett stort tygstycke målat i färgstarka färger på marken. Här visade förskolan Von Bahr upp sin skapande verksamhet med återvunna material.


Lite längre bort hittade jag Hemslöjdsföreningens tält. Vid den tidpunkten sköljde regnet ner och en hel del folk hade samlats under tältets tak. Där inne kunde de både skydda sig från att bli blöt, vila benen en stund men framför allt broderi varsin lapp. Lapparna hängdes sedan upp på en skärm. Hemslöjdskonsulent AnnChristin Hultén berättade att arrangemanget hade sin förebild i äldre tiders ”lappmattor”. Utanför tältet brann en eld och runt omkring hade en grupp människorna samlats. Barnen tittade storögt på när smeden Karl Nordblom trampade för att få igång elden samtidigt som han berättade att anordningen kallades för fältässja och tidigare använts av militären.


På området fanns även en plats tillägnad mat och hantverk. Mat fanns det gott om och jag fick i mig både vegansk böngryta och kladdkaka från hörnan där Djurens Rätt höll till. Det hantverk som fanns i längan var mindre synligt. Sporadiskt utplacerat såg jag en del korgar, lite tovat och en del smycken som såldes av hantverkare men delvis också av föreningar. Det enda som egentligen stack ut var en större mobil av handgjorda mobiler från Thailand. Ur hantverkssynpunkt kändes marknaden lite torftig. Till viss del får jag skylla på att humöret började dala efter att blivit blöt och kall av promenaden i regnet. Hade solen lyst och himlen varit blå hade arrangemanget fått en helt annan prägel. Arrangörerna hoppas Kulturernas Karneval ska bli ett återkommande arrangemang där kultur från olika världsdelar, platser och inriktningar kan mötas och inspireras av varandra. Jag gillar konceptet och besöker gärna Kulturernas Karneval fler gånger. Helst med bättre väder.


kulturernas_karneval_mlerikulturernas_karneval_broderi

kulturernaskarneval_hemsljdslapparkulturernas_karneval_mobiler


Kulturernas Karneval i Uppsala genomfördes 29 maj 2010
Anna Palm