Tankar

Skriv ut

Hemslöjden vs Harry Potter

intro
Ibland när jag gick på Sätergläntan och hade tråkigt brukade jag ibland låtsas att jag gick på Harry Potters Hogwarts och lärde mig trolla: från vävstolen kunde jag sträcka ut handen mot vävhyllan och lite försiktigt men bestämt säga ”accio mattvarp”. (Förgäves)

 Skriv ut

Oswalds nya lägenhet del 3.
En del av möblemanget är redan på plats! Här ser ni Oswald provsitta den nya fåtöljen. Han har berättat för mig att han planerar tillbringa kvällarna med att läsa Kvällsstunden samt, med min hjälp, författa insändare till de lokaltidningar han av olika anledningar följer (Oswald läser bland annat Borås tidning med skräckblandad förtjusning).

”Theo” kunde glädja Oswald med att inredningen kommer att bli billigare än planerat. Detta då man exempelvis inte kommer att köpa någon toalett till lägenheten (Oswald saknar som bekant underkropp).

/Hjalte & Oswald

Skrivet av:
Hjalte Stranden
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hjalte Stranden
Skriv ut

Selvedge -synad i sömmarna.

intro


Det händer ibland att man kommer över tidningar som har det där lilla extra; det där som gör att den sticker ut ur den aldrig sinande strömmen av magasin. Den brittiska tidskriften Selvedge är en sådan och med underrubriken ”The fabric of your life: Textiles in fashion, fine art, interiors, travel and shopping” erbjuder tidningen ett smörgåsbord av små och stora läckerheter.

Skriv ut

Oswalds nya lägenhet del 2.
Bygget är nu i full gång och Oswald har bråda dagar med att överse allt. Nils Fläske är igång och målar och snickrar. Andra kamrater bidrar efter förmåga. Alla är såklart ivriga inför utsikten att få vara med på inflyttningsfesten. Oswald känner att inredningen är minst lika viktig som allt annat som rör hans nya lägenhet.

Could not load widget with the id 3.
Till sin hjälp har Oswald den berömde shopparen och inredaren ”Theo”. ”Theo” besöker de mest exklusiva shoppingdestinationerna i Europa för att hitta det där lilla extra till Oswald.

På översta bilden kan ni se Oswald beundra en del av utsmyckningen till den nya lägenheten. Det är en tavla föreställande den legendariska skönsjungaren Johnny Bode. Oswald är ett mycket hängivet fan. I övrigt har ”Theo” planerat att låta hemmets inredning gå i en stil han kallar ”punsch, tradition och gemyt”.

/Hjalte & Oswald

 

Skrivet av:
Hjalte Stranden
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hjalte Stranden
Skriv ut

Oswalds nya lägenhet del 1
I julklapp fick jag julen 2010 bland annat ett porslinshuvud. Huvudet föreställer en brett leende man i en alldeles för liten grön hatt (se bild). På undersidan står det stämplat Made in Czechoslovakia. Ett på många sätt spännande föremål! Jag gav huvudet namnet Hans Oswald Bolare, efter en moped som jag ägt, men som blivit stulen. Efter ett tag upphörde Oswald att vara ett föremål och blev mer av en egen person. Oswald gillar att tjöta, vröla och umgås med sina kompisar. Trots sitt Tjeckoslovakiska ursprung är han mycket av en ”go” och äkta göteborgare.

Det funkade bra att ha Oswald som sambo. Men efter ett tag kände vi båda två att det vore bra ifall Oswald fick en egen lägenhet. Detta är historien om hur byggandet och inredandet av Oswalds nya lägenhet gick till. Oswald fick hjälp med detta av bland andra Nils Fläske (snickare) och ”Theo” (inredare). Det hela avrundades med en finfin inflyttningsfest. Hoppas att ni vill följa Oswalds kamp för frihet och ett eget ställe. I och med att Oswald saknar armar är det jag, Hjalte, som hjälper till med skrivande samt dokumentation.

/Hjalte Strandén & Hans Oswald Bolare

Skrivet av:
Hjalte Stranden
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hjalte Stranden
Skriv ut

Hemstilat -Helt uppåt väggarna

introUtbudet av inredningstidningar har nu utökats ytterligare. Den nya tidningen heter Hemstilat och utlovar ”Inredning för dig som själv skapar stilen.” Istället för att servera oss läsare färdiga lösningar, vill skaparna bakom tidningen leverera ”gör-det-själv-tips” där den personliga touchen är viktig.


Tidningen slår ett slag för loppisfynden vilket sker genom ”göra-om-tips” på gamla möbler samt det som redan finns i hemmet. Jag har tittat närmare på nytillskottet för att se om Hemstilat håller vad de lovar.

Skriv ut

Slöjdklubben på webben

Bild6
Slöjdklubben har öppnat en mötesplats på nätet för barn och unga i åldrarna 7-14 år samt handledare som gillar slöjd. Den är utvecklad och designad av 95 barn runt om i landet. De har tänkt och tyckt, skrivit och förklarat, ritat, klippt och klistrat för att communityn ska bli precis så bra som de har tänkt.


Skriv ut

Kollektiv inspiration – gå på mässa i höst

IMG_6274Som slöjdare är man ofta inte bortskämd med en bra tillgång som säljer material och verktyg, och speciellt inte någon butik som finns lokalt. Det har blivit lättare numera när det finns så många webbutiker i Sverige och hela världen som det enkelt går att beställa ifrån, men det är ju trots inte alls detsamma som att få se och känna på materialen i verkligheten.