Skriv ut

Maj-Lis Palmebjörk V.15

Hantverkare Maj-Lis Palmebjörk, 64 årig Lyckselebo. MajLisV15.jpg

 

 

Har du varit på någon utav de större hantverksmarknaderna i norra Sverige så har du säkert sett Maj-Lis Palmebjörks stånd med tovade tofflor, troll, ullsulor och mycket mer skapat av den mjukaste ullen.
Tiendebyttemarken

Maj-Lis är känd för sina tovade tofflor och har hantverkat större delen av sitt liv. – Jag började som barn med hantverk, som 11 åring sydde jag min examens klänning, virkade och stickade. När jag var 15 år sydde jag kläder till min familj och grannar i byn, säger Maj-Lis.
Hon är envis och orädd hantverkare och har provat allt från klädsömnad till vävning, rotslöjd, växtfärgning, oljemålning, mm. och har nu landat i tovning. Maj-Lis har varit kursledare i flera av dessa hantverk och har haft egen textil butik. Under en period i livet bedrev hon jordbruk, hon är en mångsysslare som hellre ser det möjliga än det omöjliga.
– Allt har givit mig mycket kunskap och mera vill jag lära mig, säger Maj-Lis. Hon berättar vidare att tovningen har hon jobbat aktivt med de senaste 5 åren och tänker fortsätta så länge hon lever. Tofflor och troll är de produkter som har blivit sådan efterfrågan på att hon inte hinner tillverka mer av än till beställningarna. Stickade mössor, hattar och tofflor som hon tovar i tvättmaskin har också blivit mycket uppskattade. Ullsulor är en produkt som blivit en storsäljare.
Hon beundrar kvinnor som förr tog hand om ullen, rensade tvättade, kardade, spann, stickade och tovade. Idag beställer man färdigkardad ull vilket skonar från mycket tidskrävande arbete.– Hantverk är oändligt, jag får ständigt nya idéer, vilka jag hoppas få möjlighet att prova på.
Hantverk, konst och design är en bristvara, något stort och värdefullt, kan man sammanfatta det som Maj-Lis får höra genom alla personer hon kommer i kontakt med. Som utställare på marknader får hon träffa många trevliga människor, hantverk är uppskattat. Maj-Lis berättar att ett barn stod länge och tittade på hennes tofflor, har du gjort allt det här?, var hans fråga. För honom var det obegripligt, han berättade att han hade tovat på slöjden, och det var så jobbigt.
Hennes toffel tillverkning har gjort henne friskare. Hennes handikapp är artros, varmt vatten, såpa och arbete på tovbrädan har gjort att fingrarna är mer rörligare än för 5 år sedan, hon kommer att kämpa med detta ett bra tag till.
– Uppskattningen av alla ullprodukter jag åstadkommit ger mig livskvalitet, glädje och inspiration.
Hon ger rådet till alla som tänker börja producera hantverk i större skala att det kräver intresse, tålamod och uthållighet men framför allt, – Ge dig Aldrig!

Skrivet av Veronica Olofsson