Skriv ut

Varför gör jag ett fanzine, egentligen?!

Varför gör jag ett fanzine, egentligen?!

Jag har under en tid producerat ett seriefanzine. Varför gör jag det egentligen? Jag läser ju knappt fanzines längre. Jag har egentligen ingen aning om vad som är värt att ta upp i nuläget. Det innebär att jag efter eget gottfinnande kan plocka in vad jag vill i mitt alster (en av de stora fördelarna med att ha ett fanzine).


Men är det egentligen en vettig anledning att ”hålla på”. Kanske inte? Men jag gör det främst för att det är roligt. I andra hand gör jag det för att det är roligt och i tredje hand också. Det är faktiskt svårt att hitta andra anledningar. Jag tycker att det ges ut rätt många bra och hyfsade seriealbum. Så jag försöker inte fylla någon lucka där. Jag har heller inget brinnande budskap, mer än en del mindre personliga, som jag försöker förmedla. Så hur jag än vrider och vänder på det kommer jag tillbaka till samma grundförutsättning för mitt fanzineskapande. Det är roligt. 

tovat1.jpg
Sen kan man, om man vill, dra en hel del politiska växlar på att man gör ett fanzine. Jag är inte säker på om mitt liv blev bättre i någon objektiv mening för att jag började pyssla med ett fanzine.  Men roligare blev det i alla fall. Vad jag vet så är inte ”revolutionen” nära förestående heller tack vare, eller på grund av, mitt tecknande. Ändå är hela ”Do It Yourself” attityden revolutionerande på ett mikroplan. Den har roat och stärkt mig. Sen tror jag att det jag gör har roat andra också. Det räcker för mig i det här läget. Ja, det blir vackrare och roligare när folk skapar själva. Samtidigt som jag tycker att det räcker att det är roligt inser jag att det mesta i vår värld är köpt och relativt likriktat. Det för mig mer eller mindre osökt in på en annan aspekt av fanzines, slöjdande och DIY-kultur.


Det handlar om den sociala stämpeln det ger. Den kan fungera både som en hopplös nörd-stämpel och som biljett in i en värld av tuffa människor med väldigt tajta jeans och häftiga pins. Jag väljer att tolka det här till min fördel så jag ser mig själv som tuff, trots avsaknad av tajta, tajta jeans. Här har jag alltså summerat varför jag ger ut ett seriefanzine. För att det är roligt och för att det är tufft!Skrivet av Hjalte Strandén